• 2.12.2024

    ”Tradwife-liikkeen kasvua ruokkii pelko, ahdistus ja hallinnan kaipuu” – Somen ”perinteiset vaimot” viehättävät pehmeydellään, mutta asiantuntijat varoittavat tavoitteista essujen takana

    Viatonta viisikymmentälukularppia vai fasismia röyhelöissä? Tradwife-ilmiö korostaa perinteisiä perhearvoja, mutta tutkijat näkevät sen takana synkeitä tavoitteita; vahvistaa miesten, heteronormatiivisuuden ja valkoisen nationalismin ylivaltaa. Donald Trumpin toinen presidenttikausi saattaa tehdä ilmiöstä entistä vahingollisemman.

  • 23.5.2024

    ”Me pidämme hoivaa itsestäänselvyytenä, vaikka sillä on hintansa” – Hoiva on osa globaalia taloutta, mutta sitä ei vielä täysin tajuta, professori sanoo

    Professori Shirin M. Rai tutkii hoivaa ja sitä, miten sille voitaisiin laskea arvo. Näin hoiva saisi ansaitsemansa arvostuksen. Rai kritisoi alaansa globaalin etelän näkökulman puutteesta – sijainti vaikuttaa hoivaan ja sen pitäisi näkyä tutkimuksessa.

  • 10.4.2024

    Indonesialainen Mami Yuli tarjoaa turvapaikan perheidensä hylkäämille transnaisille – ja motivoi heitä kouluttautumaan: ”Voin näyttää, mitä transihminen voi saavuttaa”

    Mami Yuli on ensimmäinen tohtorin arvon saavuttanut transnainen Indonesiassa. Samalla hän on transaktivisti, joka uskoo, että uskonnollinen maa vielä hyväksyy transyhteisön. Avain hyväksyntään on koulutus.

  • 29.3.2024

    Sota on binääristen sukupuolten shakkilauta, jossa onneton on se, joka syntyi miehen kehoon – mutta roolit voivat elää ajassa 

    Sota jakaa miehet rintamalle ja naiset pakenemaan tai hoivaamaan ja huoltamaan. Sodassa on monia rooleja, eikä sukupuolen tulisi määrittää sitä, mikä on kenenkin, Sandra Järvenpää kirjoittaa.

  • 28.2.2024

    Kenialainen transaktivisti Letoya Johnstone on kokenut väkivaltaa ja hautonut itsetuhoa – Ja tehnyt muodista itselleen paikan, jossa voi pitää meteliä: ”Kauneus on kauneinta, kun se ei ole itsestäänselvää”

    Keniassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ahtaalla, siitä pitävät huolen sekä laki että ihmisten asenteet. Catwalk-valmentaja ja transaktivisti Letoya Johnstone on ihailtu ja vihattu tähti, joka toivoo löytävänsä rakkauden.

  • 9.2.2024

    Tango muuttaa argentiinalaista yhteiskuntaa: ”Kuka tahansa tuleekin milongaani, hänellä pitää olla hauskaa – olipa hän homo, hetero, nuori tai vanha”

    Buenos Airesissa on jo parinkymmenen vuoden ajan järjestetty tangofestivaalia, jossa rikotaan heteronormatiivisia asetelmia. Festivaali tuo yhteen ihmisiä kymmenistä maista.

  • 13.10.2023

    Sukupuolten tasa-arvoa vastustava antigender-liike vahvistuu, kykeneekö Suomi vastaamaan uusiin uhkiin? – “Venäjä käyttää tasa-arvon kysymyksiä hybridivaikuttamisen välineenä”

    Tasa-arvon taantuessa yhä useampi maa on lähtenyt ajamaan feminististä ulkopolitiikkaa. Suomessa on luotettu vahvaan tasa-arvon brändiin, eikä feminismistä ole haluttu puhua. Mutta riittääkö se, vai jääkö Suomi jälkeen muutoksen edessä?

  • 17.11.2022

    Sateenkaarinuoret kertovat ajankohtaisessa kirjassa millaisia haasteita he kohtaavat urheilun parissa: hetero-oletteista valmennusta ja vaikeuksia pukukopissa

    Urheilumaailman jähmeät rakenteet ovat alkaneet vapista, kun yhä useampi vaatii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille oikeutta olla oma itsensä myös urheilun parissa.

  • 14.11.2022

    Tanssissa rikotaan nyt perinteisiä sukupuolirooleja: toinen vie, toinen seuraa

    Tangoa tanssittiin 1900-luvun alussa Buenos Airesin satamakuppiloissa pääasiassa miesten kesken. Aikojen saatossa asetelma muuttui - ja on nyt muuttumassa uudelleen.

  • 4.11.2022

    Ei enää poikien ja tyttöjen liikkaa: ”Koululiikunta muuttuu samaa tahtia kuin muukin yhteiskunta”

    Aiemmin tytöt ja pojat jaettiin liikuntatunneilla omiin ryhmiinsä. Ei enää, ja se on sekä oppilaiden että liikunnanopettajien mielestä hyvä juttu.