• 12.12.2024

    Venäjältä paenneiden toimittajien tulevaisuus on epävakaalla pohjalla

    Lähes koko riippumaton media on Venäjällä kielletty tai julistettu ulkomaisiksi agenteiksi hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Tampereen yliopiston tutkimushankkeessa selvitettiin maasta paenneiden toimittajien tilannetta. Moni voi joutua vaihtamaan alaa, sanoo tutkija Katja Lehtisaari.

  • 2.12.2024

    Israelin ja palestiinalaisten konflikti on medialle vaikea pala – Tutkija toivoo rohkeampaa uutisointia

    Israelin ja palestiinalaisten konflikti on poikkeuksellinen monella tapaa myös medialle. Miksi aiheen parissa ollaan niin varovaisia? Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola sanoo, että aihe herättää yleisössä erityisen suuria tunteita.

  • 5.11.2024

    Uusi presidentti herättää Sri Lankassa toivoa lehdistönvapauden paranemisesta – Toimittajien murhia tutkitaan taas

    Journalismi on ollut Sri Lankassa hengenvaarallinen ammatti. Esimerkiksi entisen presidentin Gotabaya Rajapaksan epäillään tilanneen tunnetun sanomalehden päätoimittajan murhan. Presidentti Anura Kumara Dissanayaken myötä tilanne saattaa olla muuttumassa.

  • 1.11.2024

    Hidas netti vaikeuttaa pakistanilaisten työntekoa – ”Internetin sulkemisista on tullut maan johdon keino tukahduttaa toisinajattelu”

    Freelancer-töitä tekevän Umair Liaquatin tulot ovat laskeneet, sillä Pakistanin netti on liian epäluotettava. Heikon infrastruktuurin lisäksi syynä ovat myös viranomaiset, jotka ovat rajoittaneet netinkäyttöä esimerkiksi protestien aikana.

  • 28.10.2024

    Ilmastokokouksen tämänvuotinen isäntämaa Azerbaidžan haluaa vaientaa median – ”Yhdenkin valokuvan ottaminen kadulla voi johtaa vankilaan”

    Azerbaidžanin riippumattomat toimittajat ovat kotiarestissa, vankilassa ja maanpaossa. Yksi arkaluonteisista aiheista liittyi kiisteltyyn Vuoristo-Karabahin alueeseen, jonka Azerbaidžan liitti itseensä vuonna 2023.

  • 16.10.2024

    Internetin vapaus kaventunut entisestään, varoittaa Freedom House – Valtiot käyvät verkkoaktivistien kimppuun etenkin vaalien aikana

    Hallitus sulki riippumattoman median verkkosivut Kirgisiassa sen jälkeen, kun tämä oli raportoinut vankilassa olevan oppositiohahmo kidutusepäilyistä. Se on vain yksi esimerkki siitä, miten internetin vapautta rajoitetaan, kertoo Freedom House tuoreessan raportissaan.

  • 7.10.2024

    Toimittaja ei olekaan supersankari – Mielenosoituksista ja väkivallasta raportoivien journalistien mielenterveys rakoilee Perussa

    Katumielenosoituksista raportoivat toimittajat ja kuvaavat joutuvat kokemaan väkivaltaa Perussa, jonka poliittinen kriisi on jatkunut vuosia. Se näkyy psyykkisenä oireiluna. ”Ajoittain on vaikeaa jaksaa viikko loppuun asti paitsi henkisesti, myös fyysisesti”, tv-reportteri Lourdes Paucar tunnustaa.

  • 16.9.2024

    Kansainvälisten medioiden Afrikka-uutisointi pyörii yhä köyhyyden, korruption ja konfliktien ympärillä, paljastaa uusi tutkimus

    Afrikan mediaindeksin mukaan monet mediat käsittelevät maanosan ilmiöitä syvällisesti, mutta ongelmana on aiheiden yksipuolisuus ja maiden vähyys.

  • 26.8.2024

    ”Hallitus sekaantuu yhä enemmän median toimintaan” – Kenian mielenosoituksista raportoivat toimittajat joutuneet väkivallan kohteeksi

    Kenia on Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä sijalla 102, ja tilanne huononee koko ajan. Mielenosoitusten jatkuessa jatkuu myös niistä raportoiviin kohdistuva väkivalta.

  • 22.7.2024

    Bangladesh kumosi väkivaltaisiin mielenosoituksiin johtaneen kiintiölain – Taustalla syvempi tyytymättömyys maan hallintoon

    Opiskelijoiden järjestämissä mielenosoituksissa on kuollut noin 150 ihmistä, muun muassa poliisin käyttämään väkivaltaan. Opiskelijat vastustivat lakimuutosta, joka olisi palauttanut kiintiön, jolla valtion työpaikoista olisi varattu 30 prosenttia itsenäisyyssodassa taistelleiden perheenjäsenille.