Artikkelikuva
Ysäri- ja nollarinostalgia vetoaa. Nostalgiasta ammennetaan yhteyttä muihin ihmisiin.

Nostalgia houkuttelee epävarmoina aikoina, mutta siinä on myös riskinsä

Lapsuuden ja nuoruuden viihteen ja tuotteiden kuluttaminen on yksi nostalgian muoto. Se on inhimillistä, mutta nostalgia voi olla liiallista, jos tulevaisuuden visioinnin sijasta huomio kohdistuu menneeseen, muistuttaa professori Visa Heinonen.

Kävelet kauppaan, jonka kaiuttimista kuuluu vähän muutettu versio Aquan 90-luvun hitistä Barbie Girl. Kaupan mallinukella on päällään matalavyötäröiset farkut. Ulkopuolella hengaa porukka, joka ottaa kuvia digikameroilla. Hetken pohdit, missä vuodessa nyt eletäänkään, kunnes muistat, että on vuosi 2025.

Lapsuuden ja nuoruuden viihteen ja tuotteiden kuluttaminen on yksi nostalgian muoto. Eri sukupolville nostalgiaa aiheuttavat eri asiat. Jos viitisentoista vuotta sitten innostuttiin uudelleen vinyylilevyjen keräämisestä, nyt kohteena ovat esimerkiksi vanhat kamerat ja dvd-levyt. Barbiet, Bratzit, Disney ja muut lapsuuden brändit esiintyvät nuorten aikuisten somevideoissa.

”Nostalgia on peri-inhimillistä. Jos lapsuus on ollut onnellinen, ihminen voi kokea rauhoittuvansa muistellessaan lapsuuden kotia. Nostalgiasta ammennetaan myös yhteyttä muihin ihmisiin”, Helsingin yliopiston kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen sanoo.

Ihmisillä on taipumus sulkea mielestä negatiiviset ajatukset ja ajatella positiivisia – varsinkin aikoina, jolloin tulevaisuus näyttää entistä tukalammalta.

Heinonen on tutkinut nostalgiaa kuluttamisen kannalta. Hän kertoo, että yritykset ovat huomanneet nostalgian voiman ja yrittävät tuoda erilaisia uusvanhoja tuotteita markkinoille. Osa näistä onnistuu nousemaan trendiksi. Nostalgia saattaa olla suosittua etenkin silloin, kun tulevaisuus näyttää epävarmalta.

”Ihmisillä on taipumus sulkea mielestä negatiiviset ajatukset ja ajatella positiivisia – varsinkin aikoina, jolloin tulevaisuus näyttää entistä tukalammalta.”

Vaikka trendien kiertoa on aina tapahtunut ja nostalgiasta voi saada hetkellistä iloa, on siinä myös varjopuolensa. Heinonen sanoo, että liiallisessa nostalgiassa huomio kohdistuu menneeseen sen sijaan, että se suuntautuisi positiivisen tulevaisuuden visiointiin.

Lopulta rahan ja luonnon kuluttaminen lapsuuden tuotteisiin tuskin antaa pysyvästi sitä, mitä nostalgialla usein haetaan – turvan tunnetta ja yhteyttä muihin ihmisiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!