Artikkelikuva
Ebo Krdum haluaisi nähdä useampien artistien kirjoittavan vallankumouksellista musiikkia.

“Ilman oikeudenmukaisuutta ei voi koskaan olla rauhaa” – Ebo Krdum kutsuu musiikillaan kyseenalaistamaan vääryyksiä

Ebo Krdumille kaupallisen musiikin tekeminen ei ole vaihtoehto, vaikka se voisi olla helpompaa kuin aktivismin ja artistiuden yhdistäminen. Ruotsissa asuva sudanilainen muusikko yhdistelee musiikissaan eri kieliä ja tyylejä, ja sanoitukset kumpuavat halusta muuttaa maailmaa. Krdum toivoo, että hänen musiikkinsa herättäisi ihmisiä kyseenalaistamaan sitä, mitä maailmassa tapahtuu.

1. Miten kuvailisit itseäsi heille, jotka eivät vielä ole kuulleet sinusta?

Käytän itsestäni sanaa artivist, joka yhdistää artistiuden ja aktivismin. Se, että osallistun aktivismiin, antaa minulle inspiraatiota musiikkiin. Toisaalta hyödynnän musiikkia edistääkseni vallankumouksellista agendaa.

2. Mistä teemoista haluat erityisesti herättää keskustelua?

Minulle tärkeitä teemoja ovat yhtenäisyys ja ihmisten yhteen tuominen. Kaikista tärkein teema on kuitenkin kestävä oikeudenmukaisuus. Kokemukseni mukaan ilman oikeudenmukaisuutta ei voi koskaan olla rauhaa, kehitystä tai rinnakkaiseloa. Nämä aiheet kulkevat mukana musiikissani – ja se, miten ihmiset voisivat elää sovussa ja vain hyväksyä toisensa.

3. Miten toivot musiikkisi vaikuttavan ihmisiin?

Aktivistipuoleni vastaisi tähän, että jos musiikkini voi saada ihmiset kyseenalaistamaan asioita: korruptiota, kapitalismia ja sitä, mitä maailmalla on meneillään, olisin iloinen. Niin paljon vääryyttä tapahtuu ympärillämme, ja jatkamme vain elämäämme. Unohdamme jatkuvasti kyseenalaistaa asioita. Oikeastaan monet kappaleistani käsittelevät juuri kyseenalaistamista.

Uskon, että musiikin kautta ihmiset voivat oppia, ja se voi saada heidät asettumaan vastarintaan taistelemaan epäoikeudenmukaisuutta, diktatuureja sekä korruptoituneita poliitikkoja ja hallintoja vastaan. Musiikki voi tuoda ihmisiä yhteen ja saada heidät vaatimaan rauhaa ja kehitystä.

Kasvoin pienessä kylässä, jossa esiinnyin lapsena, vaikka en osannut laulaa kunnolla tai tiennyt biisien sanoja.

4. Mikä sai sinut alun perin tekemään musiikkia?

Kasvoin pienessä kylässä, jossa esiinnyin lapsena, vaikka en osannut laulaa kunnolla tai tiennyt biisien sanoja. Lisäsin omia sanoja biiseihin, joita kuulin radiosta ja huomasin, että ihmiset viihtyivät, kun esiinnyin – he jäivät kuuntelemaan, nauroivat ja taputtivat.

En ole koskaan opetellut musiikkia koulussa, eikä perheeni ole musikaalinen. Olen opetellut kaiken itse. Jossain vaiheessa huomasin, että voin harjoitella laulamaan imitoimalla muita artisteja. Myöhemmin opettelin soittamaan ja rakentamaan omat soittimeni.

5. Miten sudanilaisuus tai asuminen Ruotsissa ovat vaikuttaneet musiikkiisi?

Musiikkini on kokeellista, mikä tarkoittaa sitä, että olen avoin erilaisille genreille ja tyyleille. Yhdistelen skandinaavisia vaikutteita sudanilaisiin rytmeihin, melodioihin ja kieliin. Haluan olla kokeellinen perinteisen soundin kanssa, missä ikinä olenkin. Nyt satun olemaan Ruotsissa, mutta kenties seuraava projekti voisi olla kokeellinen esimerkiksi latinalaisen tai japanilaisen musiikin parissa – se jää nähtäväksi. Soitan kuitenkin yhä myös aitoja sudanilaisia ja Saharan eteläpuolisen Afrikan rytmejä.

6. Millaista on yhdistää aktivismi ja musiikin tekeminen?

Kieltämättä se on vähän haastavaa, mutta se on myös polku, jonka olen valinnut. On aina helpompaa olla neutraali ja kirjoittaa kaupallista musiikkia, jossa on tyhjät sanat, eikä välittää sodista tai epäoikeudenmukaisuudesta. Ehkä silloin voisin saada levysopimuksen ison tuotantoyhtiön kanssa, mutta se ei olisi arvojeni mukaista. En voisi olla onnellinen, jos sulkisin silmäni, korvani, ajatukseni, sieluni ja sydämeni ja teeskentelisin, ettei maailmassa tapahdu mitään.

En voisi olla onnellinen, jos sulkisin silmäni, korvani, ajatukseni, sieluni ja sydämeni ja teeskentelisin ettei maailmassa tapahdu mitään.

7. Mitä odotat ensimmäiseltä Suomen keikaltasi Maailma kylässä -festivaaleilla?

On paljon, mitä odotan. Haluan nähdä, millainen yleisö festivaalilla on, tavata muita artisteja ja nähdä heidän keikkojaan. Odotan innolla, että pääsen esiintymään festivaaleille ja tapaamaan yleisön.

8. Rauha on tämän vuoden teema Maailma kylässä -festivaaleilla. Mitkä rauhaan ja konflikteihin liittyvät asiat tällä hetkellä mietityttävät sinua?

Kaikki niistä. Ajatukseni ja sydämeni ovat siellä, missä on sotaa, tuhoa ja epäoikeudenmukaisuutta. Ajattelen kaikkia kansoja, joilla ei ole rauhaa, ketään syrjimättä.

Yksi niistä on kotimaani Sudan, jossa käydään tällä hetkellä sisällissotaa. Sota alkoi vuonna 2023, mutta ennen sitä on sodittu vuodesta 2003 tähän päivään ja jopa 1950-luvulta lähtien. Oma kansani ei ole koskaan kokenut rauhaa, ja tarkoitan humanitaarista rauhaa, en poliittista. Humanitaarisella rauhalla tarkoitan rauhaa, joka pitää sisällään yhteiselon, onnellisuuden, kehityksen, kestävän oikeudenmukaisuuden ja rakkauden muita kohtaan.

9. Mistä toivoa voi löytää vaikeina aikoina?

Ajattelen, että tavasta käsitellä vaikeita asioita. Jos vaikeudet menneisyydessäsi eivät nujertaneet sinua ja olet yhä täällä, sinulla on ollut toivoa. Jos sinulla ei olisi ollut toivoa, et olisi täällä nyt. Toivo on sisälläsi oleva voima, vaikka et aina tuntisi sen läsnäoloa.

10. Mistä unelmoit?

Unelmoin siitä, että näkisin rauhaa ja harmoniaa kansojen välillä. Toivon, että voin tehdä lisää musiikkia tarttuakseni näihin ongelmiin ja toivottavasti myös erilaisiin ongelmiin. Haluaisin nähdä useampien artistien kirjoittavan vallankumouksellista musiikkia. Lisäksi haluaisin soittaa enemmän ja tavata uusia yleisöjä ympäri maailmaa.

Ebo Krdum Maailma kylässä -festivaalin musiikkilavalla sunnuntaina 25.5.2025 15.30-16.30.

Ebo Krdum

Sudanilainen artisti-aktivisti, joka asuu Tukholmassa.

Krdumin musiikki on kokeellista, ja sen juuret ovat Saharan eteläpuolisen Afrikan musiikkiperinteissä. Sanoitukset ovat poliittisia, kantaaottavia ja kirjoitettu useilla kielillä.

Debyyttialbumi Diversity julkaistiin vuonna 2021.

Palkittu Folk & World Music Grammylla vuonna 2022.

Viimeisin albumi Kemetic Vibes, 2024, yhdistelee Keski- ja Itä-Afrikan alueiden suosittuja rytmejä ja melodioita moderneihin elementteihin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!