Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina

Konflikteissa vammautuneiden tai tapettujen lasten määrä on kolminkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. Yksi vaarallisimmista maista on Syyriassa, jossa puolet lapset ei ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.

Vuonna 2018 noin 415 miljoonaa lasta eli konfliktin jaloissa. Määrä on viime vuosina hieman vähentynyt, mutta lapset kohtaavat vakavaa väkivaltaa enemmän kuin kertaakaan aiemmin seurannan alkamisen jälkeen, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö uudessa raportissaan.

Yhteensä lähes 100 000 lasta on vuoden 2005 jälkeen vammautunut tai tapettu konflikteissa. Vuoden 2010 jälkeen todennettujen tapausten määrät ovat kolminkertaistuneet.

Vuonna 2018 tapettiin tai vammautui vähintään 12 125 lasta, mikä oli 13 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Eniten uhreja oli Afganistanissa, raportissa kerrotaan.

”Konfliktialueet ovat lapsille yhä vaarallisemmat. Lasten tilanne on erityisen vaikea Syyriassa, missä sadat tuhannet lapset ovat viimeisten kahden kuukauden aikana joutuneet pakenemaan kiihtyviä taisteluita maan luoteisosissa”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja tiedotteessa.

Lähes kaikki syyrialaiset lapset elävät konfliktin vaikutusalueella, ja puolet lapsista ei ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.

Raportin mukaan myös kouluihin ja sairaaloihin hyökkääminen on kasvanut ja seksuaalinen hyväksikäyttö sekä lapsisotilaaksi joutuminen ovat lapsille aiempaa suurempi uhka.

Tytöillä on poikia suurempi riski joutua raiskatuksi, pakotetuksi avioliittoon tai muun seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Lähes yhdeksän kymmenestä seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneista lapsista oli tyttöjä vuonna 2018. Pojilla taas on tyttöjä suurempi riski joutua tapetuksi tai vammautua taisteluiden yhteydessä.

Raportti julkaistiin viime viikolla Münchenissä järjestetyn turvallisuuskonferenssin alla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!