Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.

Ihmiset 25 maassa luottavat YK:hon enemmän kuin muihin kansainvälisiin tai hallinnollisiin organisaatioihin, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

25 maassa tehdyssä kyselytutkimuksessa selvitettiin kansalaisten luottamusta YK:hon, EU:hun, Natoon, Yhdysvaltoihin, hallitukseen ja parlamenttiin. Voiton vei YK, johon luottaa tutkimuksen mukaan 47 prosenttia ihmisistä. 29 prosenttia ei luota YK:hon, loput eivät tiedä kantaansa.

EU:hun luottaa vain 38 prosenttia, Natoon 35, hallitukseen 31 ja parlamenttiin vain 26 prosenttia väestöstä. Tavallisesti maailman johtajana pidettyyn Yhdysvaltoihin luottaa vain 27 prosenttia.

”Suhteellisen korkea luottamus YK:hon osoittaa kansalaisten tietoisuuden siitä, että globaalit haasteet koronapandemiasta köyhyyden vähentämiseen voidaan ratkaista vain globaaleihin ratkaisuin”, sanoo julkaisussa mukana olleen australialaisen kansalaisjärjestön Global Citizenin edustaja Michael Sheldrick tiedotteessa.

YK:ta on viime vuosina kritisoitu byrokraattisuudesta ja elitistisyydestä, ja etenkin Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin kaudella vähentänyt yhteistyötä sen kanssa. Tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaisista vain kolmannes luottaakin YK:hon, joskin sekin on suurempi osuus kuin luottamus parlamenttiin.

Eniten YK:hon luottavat vietnamilaiset, intialaiset, indonesialaiset ja kiinalaiset. Ikäryhmistä luottavaisimpia olivat 18–24-vuotiaat.

Tavallisesti YK:hon luottavat pitävät itseään enemmän maailmankansalaisina kuin oman maansa kansalaisina. Toisaalta YK:hon luottaminen ei tarkoita välttämättä isänmaallisuuden poissulkemista: kyselyn mukaan YK:hon luottavat ovat useammin ylpeitä oman maansa lipusta kuin ne, jotka eivät luota instituutioon.

”Korkea luottamus YK:hon heijastaa sen kannattajien energistä ja yhteistyökykyistä ajattelutapaa. Nämä ihmiset ylittävät usein halvaannuttavan vastakkainasettelun nationalismin ja globalismin välillä”, sanoo tutkimuksen tehneen hollantilaisen markkinatutkimusyhtiö Glocalitiesin tutkimusjohtaja Martijn Lampert tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui vajaat 27 000 ihmistä tämän vuoden tammi- ja maaliskuun välisenä aikana. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa. Euroopan maista mukana olivat Portugali, Romania, Ruotsi, Puola, Italia, Espanja, Hollanti, Belgia, Saksa, Ranska, Ukraina ja Iso-Britannia. Lisäksi mukana oli Aasian maita, Etelä-Afrikka, Kanada, Brasilia, Meksiko, Australia ja Yhdysvallat.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!