Raportti: Tyttöjen oikeudet unohtuvat kansainvälisistä sopimuksista

Kansainväliset sopimukset ovat usein ikä- ja sukupuolineutraaleja, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia. Lastenoikeusjärjestö Planin selvityksen mukaan neutraalius tarkoittaa usein sitä, että tyttöjen oikeudet jäävät kokonaan huomiotta.

Kansainvälinen oikeus ei ota huomioon riittävästi tyttöjen oikeuksia, kritisoi lastenoikeusjärjestö Plan International tänään julkaistussa raportissaan.

Raporttia varten analysoitiin yli 1 300:aa asiakirjaa 87 vuoden ajalta. Sen mukaan vaikka tytöt ovat maailman suurin syrjitty ryhmä, kansainvälisessä oikeudessa on vain harvoin viittauksia heihin.

Kansainvälinen lainsäädäntö on usein ikä- tai sukupuolineutraalia. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi lapsen oikeuksien sopimuksessa se tarkoittaa kuitenkin keskittymistä poikiin: sopimuksessa käsitellään kyllä lapsisotilaita, jotka ovat usein poikia, mutta ei lapsiavioliittoja, jotka pääasiassa koskettavat tyttöjä. Naisten syrjinnän vastaisessa sopimuksessa taas mainitaan nimenomaan tytöt vain kerran.

Tyttöjen näkymättömyydestä seuraa se, että myöskään heitä koskevia kysymyksiä ei käsitellä. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi kiistanalaiset seksuaali- ja lisääntymisterveyskysymykset mainitaan kansainvälisissä asiakirjoissa vain harvakseltaan, ja niistä on tullut neuvotteluissa poliittisia pelinappuloita. Samalla riistetään tytöiltä oikeus päättää omasta kehostaan.

Monet valtiot ovat myös tehneet varaumia kansainvälisten sopimusten niihin kohtiin, jotka koskettavat erityisesti tyttöjä. Esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista sovittaessa eniten varaumia tehtiin aborttiin, sukupuoleen, perheeseen ja kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen liittyviin asioihin, tutkimuksessa todetaan.

”Tytöt kohtaavat ikänsä ja sukupuolensa takia kaksinkertaista syrjintää. Vaikka tyttöjen oikeuksiin kiinnitetään nykyään aiempaa enemmän huomiota, politiikka, kansainvälisen lain vääristynyt tulkinta, kansainvälisten sopimusten heikko kieli ja valtioiden silkka haluttomuus suojella tyttöjen oikeuksia on pysäyttänyt edistyksen”, toteaa Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Raportissa vaaditaan muun muassa tyttöjen ihmisoikeuksien erottamista naisten tai lasten oikeuksista sekä YK:n tyttöjen oikeuksien erityisraportoijan nimittämistä. Plan on myös julkaissut tietokannan, johon on koottu yli 1 400 tyttöihin liittyvää asiakirjaa. Sen avulla päättäjät voivat seurata tyttöjen oikeuksien toteutumista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!