YK-raportti: Tuhannet viruvat aseellisten ryhmien pidätyskeskuksissa Libyassa

Libyassa tuhansia ihmisiä on vangittuina paikoissa, jotka ovat vain nimellisesti viranomaisten valvonnassa. Sen sijaan, että maan hallinto olisi pannut aseelliset ryhmät kuriin, se on hyödyntänyt niitä, kritisoi tuore YK-raportti.

Tuhannet ihmiset ovat Libyassa pidätettyinä laittomin perustein. Ihmiset joutuvat kidutuksen ja muiden ihmisoikeusloukkausten kohteiksi, ja tekijät jäävät ilman rangaistusta, summaa YK:n ihmisoikeusvaltuutetun tuore raportti. 

Eilen julkaistun raportin mukaan Libyassa on noin 6 500 ihmistä virallisissa vankiloissa. Lisäksi tuhansia ihmisiä viruu vankiloissa, jotka ovat nimellisesti maan viranomaisten valvonnassa mutta joita pyörittävät erilaiset aseistetut ryhmät. 

”Miehiä, naisia ja lapsia ympäri Libyan pidätetään mielivaltaisesti tai heiltä viedään vapaus perusteena heidän heimo- tai perheyhteytensä ja oletettu poliittinen suuntautumisensa”, raportissa kerrotaan. 

Ihmisiä pidetään kehnoissa oloissa, heitä kidutetaan eivätkä he saa terveydenhuoltoa, raportissa kerrotaan. Ihmisiä on myös tapettu. Satoja ruumiita on löydetty kaduilta, sairaaloista ja kaatopaikoilta.

Raportti perustuu YK:n poliittisen Libya-operaation Libyasta keräämiin tietoihin ja muun muassa vierailuihin vankiloissa.

Libya ajautui kaaokseen vuonna 2011, kun maan diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään jälkimainingeissa. Uusia väkivaltaisuuksia puhkesi vuonna 2014, ja maahan on syntynyt suuri määrä aseellisia ryhmiä.

Sen sijaan, että Libyan hallitukset olisivat hillinneet aseellisia ryhmiä, ne ovat hyödyntäneet ryhmiä ja maksaneet niille palkkaa, antaneet koulutusta sekä univormuja, raportissa kritisoidaan. 

Raportti vaatii Libyan viranomaisia nyt toimimaan: tuomitsemaan kidutuksen ja tapot, vapauttamaan laittomasti vangitut ja huolehtimaan, että uhrit saavat oikeutta. 

Libyaa on kritisoitu aiemminkin, sillä se ottaa kiinni myös Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia ja pitää heitä kurjissa oloissa. Maassa on havaittu jopa orjakauppaa. EU:ta on syytetty osallisuudesta, sillä se tukee Libyan rannikkovartiostoa, jotta se estäisi siirtolaisten tulon Eurooppaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!