Meret happamoituvat ennennäkemätöntä vauhtia

Kustannukset pelkästään korallien häviämisestä voivat olla biljoona dollaria vuodessa, kerrotaan uudessa tutkimuksessa.

Maailman merien happamoituminen on lisääntynyt 26 prosenttia esiteollisista ajoista, ja se jatkuu seuraavat 50–100 vuotta. Happamoitumisen nopeus on ennennäkemätön, ja sen vaikutukset pääosin tuhoisat, summataan uudessa tutkimuksessa.

Jo pitkään on tiedetty, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu lisää merten pH-arvoa, mutta sen vaikutukset ovat olleet epävarmat. Siinä, missä vielä kymmenen vuotta sitten vain kourallinen tutkijoita selvitti ilmiön vaikutuksia, nyt on selvää, että monet lajit kärsivät ilmiöstä, sanovat kansainväliseen tutkijaryhmään kuuluvat tutkijat, joiden raportti julkaistiin lokakuussa maailman biodiversiteettikokouksessa Etelä-Koreassa.

Happamoituminen vaikeuttaa meren eliöiden kykyä kalkita luustoaan ja kuortaan. Etenkin korallit ovat vaarassa. Myös esimerkiksi pteropodeiksi kutsutut eliöt, joita kutsutaan meren perunalastuiksi niiden laajan käyttöarvon vuoksi, ovat vaarassa hävitä, koska niiden kuori sulaa jo pois, tutkimuksessa kerrotaan.

Myös taloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Pelkästään korallien menettämisen kustannukset voivat olla biljoona dollaria vuodessa, muita ei osata edes arvioita. Tappioita tulee esimerkiksi ruokaturvan, turismin ja lääketeollisuuden menetysten kautta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!