YK:lta uusi politiikka seksuaalisen hyväksikäytön kitkemiseen

Pääsihteeri António Guterres ilmoitti uudesta uhrikeskeisestä lähestymistavasta. Kaikki eivät ole vakuuttuneita sen toimivuudesta.

YK:n pääsihteeri António Guterres on ilmoittanut uudesta, uhrikeskeisestä lähestymistavasta YK:n lipun alla tapahtuvan seksuaalisen hyväksikäytön kitkemiseksi. Guterres esitteli viime viikolla mallin, jossa korostetaan uhrien oikeuksia, rankaisemattomuuden lopettamista, uhrien sekä esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan neuvojen hyödyntämistä sekä tietoisuuden lisäämistä.

”Julistakaamme yhteen ääneen: Emme siedä kenenkään harjoittavan tai hyväksyvän seksuaalista riistoa ja hyväksikäyttöä. Emme anna kenenkään peitellä näitä rikoksia YK:n lipun avulla”, hän sanoi.

YK:lta on vaadittu pitkään toimia seksuaalisen hyväksikäytön estämiseksi, sillä ilmiön arvioidaan olevan laaja etenkin rauhanturvaoperaatioissa. Erityisen paljon maailmaa ovat järkyttäneet tapaukset, joissa pääosin ranskalaiset rauhanturvaajat käyttivät Keski-Afrikan tasavallassa lapsia hyväkseen vuosina 2013–2014. YK:ta on kritisoitu liian hitaasta toiminnasta tapauksessa.

Uudessa mallissa aiotaan muun muassa nimittää uuden asiantuntijan uhrien oikeuksien turvaamiseksi sekä suunnata uhrien rahastoon lisää rahaa, kertoo Devex-uutissivusto. Mikäli rauhanturvaajien kotimaat eivät tutki tapauksia ja vie tekijöitä oikeuteen, YK voi jättää maksamatta niille.

Viime vuonna YK:lle tuli 103 syytöstä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Niistä puolet kohdistui Keski-Afrikan tasavallan rauhanturvaoperaatioon Minuscaan. Suurin osa Minusca-tapauksista liittyi kuitenkin aiempien vuosien tapahtumiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, jonka mukaan rankaisemattomuus on keskeinen osa seksuaalisen hyväksikäytön ongelmaa, on toivottanut uuden lähestymistavan tervetulleeksi. Sen mukaan pelkona kuitenkin on yhä, ettei rauhanturvaajia toimittavia maita painosteta vieläkään riittävästi tutkimaan tapauksia.

Rauhanturvaajien immuniteetin poistamisen puolesta kampanjoiva Code Blue puolestaan kutsuu koko uutta lähestymistapaa ”kohtalokkaaksi epäonnistumiseksi”. Sen mukaan uudessa lähestymistavassa ei puututa edelleenkään intressiristiriitoihin – siihen, että YK tutkii oman henkilökuntansa rikkomuksia. Sen mukaan YK näkee hyväksikäytön edelleen vain hallinnollisena erheenä eivätkä tapaukset todennäköisesti päädy oikeuteen vieläkään.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!