1. Mitä intersukupuolisuudesta tulisi tietää?
Intersukupuolisuus tarkoittaa variaatioita sellaisissa kehollisissa piirteissä, joille on annettu sukupuolittuneita merkityksiä. Variaatioita voi esiintyä esimerkiksi kromosomitoiminnassa, hormonitoiminnassa tai sukuelimissä.
Intersukupuolisuus ei näy ihmisestä ulospäin. Se ei myöskään määritä henkilön kokemusta omasta sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta.
2. Mihin ISIO ry pyrkii vaikuttamaan?
Aloitimme perustamalla verkkosivun, joka tarjosi suomenkielistä tietoa intersukupuolisuudesta. Kun järjestöt ja viranomaiset alkoivat pyytää meitä kouluttamaan aiheesta, päätimme perustaa yhdistyksen vuonna 2019.
Päätavoitteemme on saada Suomeen laki, joka kieltää intersukupuolisille lapsille tehtävät lääketieteelliset toimenpiteet, jotka eivät ole terveydelle välttämättömiä ja joihin ei ole henkilön omaa suostumusta.
3. Miksi tämä on ihmisoikeuskysymys?
Intersukupuolisille lapsille voidaan tehdä lääketieteellisiä toimenpiteitä, jotka eivät ole terveydelle välttämättömiä. Toimenpiteiden tarkoituksena on muokata lapsi sopimaan perinteiseen käsitykseen tytöstä tai pojasta. Toimenpiteitä perustellaan sosiaalisilla syillä, kuten koulukiusaamisen ehkäisemisellä.
Kirurgiset toimenpiteet ja hormonihoidot voivat aiheuttaa terveydellisiä ongelmia tai traumoja. Tiedetään esimerkiksi, että intersukupuolisten osallistuminen yhteiskuntaan on vähäisempää kuin muiden.
Intersukupuolisuus on leimattu virheeksi, joka pitää korjata.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu valmistelee parhaillaan raporttia intersukupuolisiin henkilöihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista ja hyvistä käytänteistä ihmisoikeuksien turvaamiseksi.
4. Miksi intersukupuolisten oikeudet ovat jääneet vähälle huomiolle?
Monelle intersukupuoliselle on sanottu suoraan, ettei tästä asiasta kannata kertoa kenellekään. Intersukupuolisuus on leimattu virheeksi, joka pitää korjata. Se aiheuttaa ihmisissä häpeää, jolloin on hyvin vaikea tuoda esiin omia kokemuksia.
Mahdolliset lääketieteelliset toimenpiteet on usein tehty varhaisessa lapsuudessa. Jälkikäteen voi olla mahdotonta todistaa, mikä on ollut välttämätöntä ja mikä ei. Moni ei ole tietoinen omista oikeuksistaan.
5. YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi viime keväänä intersukupuolisten ihmisoikeuksia koskevan päätöslauselman. Miten se syntyi?
Se oli taitavien diplomaattien, aktivistien ja järjestöjen työn tulos. Suomi oli aktiivinen jäsenyyskaudellaan YK:n ihmisoikeusneuvostossa ja esitti päätöslauselmaa yhdessä Etelä-Afrikan, Chilen ja Australian kanssa.
Kuultavana oli lukuisia järjestöjä ja aktivisteja ympäri maailmaa. Itse olin Genevessä intersukupuolisten eurooppalaisen kattojärjestön OII Europen hallituksen jäsenenä ja ISIO ry:n edustajana.
6. Miten päätöslauselman syntyyn pyrittiin vaikuttamaan?
Olimme aktiivisesti yhteydessä eri maiden edustajiin. Järjestimme pieniä keskustelutilaisuuksia ja pyrimme vastaamaan heidän kysymyksiinsä. Kävimme kiinnostavia keskusteluja esimerkiksi Vatikaanivaltion edustajien kanssa.
Olisi hienoa, jos ihmiset eivät järkyttyisi niin herkästi kaikesta sukupuoleen liittyvästä.
Lopullisessa äänestyksessä yksikään valtio ei vastustanut päätöslauselmaa. Se oli mieletön voitto.
Päätöspuheenvuorossaan Suomen Geneven pysyvän edustuksen päällikkö Heidi Schroderus-Fox nosti esiin järjestöjen ison roolin päätöslauselman synnyssä. Lisäksi monet edustajat olivat pukeutuneet intersukupuolisten lipun väreihin, eli violettiin ja keltaiseen. Se oli todella koskettava hetki.
7. Mikä on päätöslauselman merkitys?
Se luo painetta valtioille laittaa kansallinen lainsäädäntö kuntoon. On muutettava lait, jotka syrjivät intersukupuolisia ja luotava lakeja, jotka suojelevat erityisesti lapsia ihmisoikeuksia rikkovilta ja haitallisilta toimenpiteiltä.
Uskon päätöslauselman lisäävän hiljalleen tietoisuutta intersukupuolisuudesta ja vaikuttavan sitä kautta myös yleiseen ilmapiiriin.
8. Minkälaista muuta kansainvälistä yhteistyötä teette?
Teemme tiivisti yhteistyötä järjestöjen kanssa ympäri maailmaa. Eurooppalaisen kattojärjestö OII Europen kautta pyrimme vaikuttamaan EU-lainsäädäntöön. Viimeisen vuoden aikana EU on ensimmäistä kertaa tunnistanut sukupuolipiirteet syrjintäperusteena.
Moni luulee, että Suomessa on jo riittävä lainsäädäntö. Nykyisellä lainsäädännöllä ei kuitenkaan voi puuttua yleisesti hyväksyttävinä pidettyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin.
Lisäksi Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi katsauksen, jossa se suosittaa lopettamaan tarpeettomat lääketieteelliset toimenpiteet intersukupuolisille henkilöille. Tällaiset maininnat ovat isoja edistysaskeleita.
9. Mitä muutoksia intersukupuolisten oikeuksien turvaamiseksi vielä tarvitaan?
Moni luulee, että Suomessa on jo riittävä lainsäädäntö. Nykyisellä lainsäädännöllä ei kuitenkaan voi puuttua yleisesti hyväksyttävinä pidettyihin lääketieteellisiin toimenpiteisiin. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta rikosilmoitusta ei voi tehdä sen perusteella, että asia on ihmisoikeuksien vastainen.
Siksi Suomeen pitää saada laki, joka suojaa lapsia ja nuoria näiltä tarpeettomilta toimenpiteiltä. Myös terveydenhuollossa pitäisi tapahtua muutoksia. Toimenpiteet pitäisi pystyä raportoimaan ja perustelemaan selkeästi, jolloin niiden aiheellisuutta voisi arvioida myös jälkikäteen.
10. Mitä toivot tulevaisuudelta?
Että intersukupuolisten ihmisten olemassaolo tunnistettaisiin paremmin eri tahoilla. Haluaisin kuulla sanaa “intersukupuolinen” käytettävän useammin.
Olisi hienoa, jos ihmiset eivät järkyttyisi niin herkästi kaikesta sukupuoleen liittyvästä. Luonto vain on moninainen ja ihmiskehot ovat erilaisia.