Näkökulmat

  -henkilökuva

”Toivo syntyy siitä, että teemme asioita yhdessä, ajattelemme yhdessä, kysymme yhdessä”

Enpä olisi osannut nuorena aavistaa, että tulisin myöhemmin työskentelemään lehdessä, joka toi minulle tunteen maailman avaruudesta ja ihmeellisyydestä, kirjoittaa Maailman Kuvalehden päätoimittajana kymmenen vuotta toiminut Anni Valtonen.

Tervetuloa juhlavuoteen! Kädessäsi oleva Maailman Kuvalehti täyttää tänä vuonna 40 vuotta eli on ylivoimaisesti parhaassa iässä, kypsä ja elinvoimainen. Tietää ainakin jo, kuka on, miten hommat hoidetaan ja mitä itse osaa. Nuoruuden kasvukivut ovat ohi. Jotain pieniä kolotuksia toki pukkaa, mutta suurempia kremppoja ei ole vaivana.

Ainut todellinen kremppa on ahtaaksi ja ankeaksi käynyt maailmantilanne, joka uhkaa ja raskauttaa myös omaa tekemistämme. Joskus pahastikin.

Samaan aikaan se antaa meille myös motiivin tehdä entistä parempaa ja monipuolisempaa lehteä. Polarisoitunut yhteiskunnallinen ilmapiiri ja yhä yksipuolisempi uutisointi maailmasta velvoittaa meitä etsimään entistä pontevammin niitä ääniä, alueita ja näkökulmia, jotka uupuvat päivittäismedioiden ulkomaanjournalismista.

Tulemme tänä vuonna lisäämään ajankohtaisten juttujen osuutta tekemisessämme. Yhdistymisemme Maailma.net-verkkosivuston kanssa antaa meille enemmän lihaksia tuottaa ajankohtaissisältöä. Yhdessä olemme vahvempia.

Pääpainomme on kuitenkin yhä hitaammassa, taustoittavassa journalismissa. Aiomme jatkossakin käyttää aikaa sen pohtimiseen, mikä maailmassa on tärkeää ja olennaista. Sisällöissämme tulemme käsittelemään enemmän myös kehityspoliittisia aiheita ja kehitysyhteistyön muutoksia – teemoja, joita muissa medioissa ei liikaa näe.

Teemme lehteä teille – lukijoillemme, jotka uskovat siihen, että kaaoksenkin keskellä maailmasta voi löytää toivoa ja ratkaisuja.

Toivon, että lehti antaisi lukijalleen edes ajoittain yhä sen saman tunteen kuin parikymppiselle itselleni aikoinaan: maailma on avara ja ihmeellinen! Haluan olla osa tätä kaikkea – nähdä, tehdä, kokea ja vaikuttaa!

Enpä osannut nuorena opiskelijana aavistaa, että tulisin itse myöhemmin työskentelemään lehdessä – varsinkaan näin pitkään. Olen tehnyt lehteä nyt viisitoista vuotta, päätoimittajanakin jo kymmenen vuotta.

Näinä vuosina lehti on muuttunut paljon. Vuonna 1985 järjestölehtenä syntynyt lehti on vuonna 2025 globaaleihin aiheisiin keskittynyt erikoisaikakauslehti, jolla on vahva oma paikkansa suomalaisessa mediakentässä.

Juhlan kunniaksi pienen kasvojenkohotuksen saanut printtilehti kukoistaa rinnallaan uudistunut verkkosivusto. Olemme aktiivisia myös sosiaalisen median alustoilla ja tuotamme omia podcastejamme. Omat kirjeenvaihtajamme tuottavat maailmalta videotarinoita Instagramiin.

Tahdon kiittää kaikkia lehden tilaajia ja lukijoita tuestanne. Teemme lehteä teille – lukijoillemme, jotka uskovat siihen, että kaaoksenkin keskellä maailmasta voi löytää toivoa ja ratkaisuja. Toivo syntyy siitä, että teemme asioita yhdessä, ajattelemme yhdessä, kysymme yhdessä.

Ollaan yhteyksissä ja ennen kaikkea – pidetään yhtä!

Kirjoittaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!