Artikkelikuva

Mausteinen linssikeitto tuo väriä ja lämpöä kevääseen

Mausteinen linssikeitto on perinteinen ruoka Lähi-idän maissa. Keitto sopii mainiosti tarjottavaksi esimerkiksi siemennäkkärin ja oliivien kanssa.

Mausteinen linssikeitto on perinteinen ruoka Lähi-idän maissa, kuten Jordaniassa. Linssien lisäksi keiton keskeisimpiin elementteihin lukeutuvat erilaiset mausteet – erityisesti kuminajauhe. Lähi-idässä kuminaa käytetään paitsi maustamiseen, myös ruuansulatusvaivojen ehkäisemiseen.

Keiton sekaan sopivat mainiosti myös erilaiset juurekset, kuten porkkana ja peruna. Ne syventävät makua ja antavat täyteläistä suutuntumaa.

Kokonaisuuden kruunaavat tuoreet yrtit ja kirpakka sitruunamehu. Siemennäkkäriä on mukava rouskutella lämpöisen keiton kylkiäisenä. Jordanialaiseen tyyliin kuuluu tarjoilla linssikeiton kanssa oliiveja.

Linssikeitto Lähi-idän tyyliin

4 annosta

Valmistusaika: 30 min

2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
1 iso porkkana
1 iso peruna
2,5 dl punaisia linssejä
14 dl vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
Puoli ruukullista tuoretta oreganoa
1 rkl kuivattua minttua
1 tl kuivattua kuminaa
0,5 tl kuivattua paprikaa
0,5 tl kuivattua kurkumaa
0,5 tl cayennepippuria
0,5 tl suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
1,5 rkl vegaanista margariinia

Koristeluun tuoreita yrttejä, kuten oreganoa. Tarjoilua varten esimerkiksi kaura fraichea ja siemennäkkäriä.

Kuori ja pilko sipuli, porkkana ja peruna. Laita iso ja syvä paistinpannu lämpenemään korkealle lämmölle (voit halutessasi käyttää myös isoa kattilaa) ja lorauta pannulle 2 rkl oliiviöljyä. Kumoa pilkottu sipuli, porkkana ja peruna pannulle ja paista noin vartin ajan.

Huuhtele linssit vedessä ja kaada huuhdellut linssit pannulle muiden ainesten sekaan. Hämmennä korkealla lämmöllä viiden minuutin ajan. Sekoita koko ajan, jotta linssit eivät kärähdä. Kaada pannulle 14 dl vettä. Murenna sekaan liemikuutiot ja lisää yrtit sekä muut mausteet.

Anna keiton porista kannen alla keskilämmössä noin puolen tunnin ajan. Ota esille pieni kattila ja lisää kattilaan vehnäjauho ja margariini. Kiehauta nopeasti. Lisää kiehautettu vehnäjauho ja margariini linssikeiton sekaan ja sekoita hyvin. Anna keiton tekeytyä liedellä matalalla lämmöllä noin viiden minuutin ajan. Kumoa keitto sen jälkeen suureen muovikulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimen avulla.

Kaada valmis keitto tarjoiluastioihin ja nauti lämpimänä. Koristele annokset tuoreilla yrteillä ja sitruunalohkoilla. Keiton kylkiäiseksi sopivat esimerkiksi oliivit ja siemennäkkäri.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!