Artikkelikuva
Maailman Kuvalehteä julkaistiin aluksi nimellä Kumppani.

Maailman Kuvalehti 40 vuotta sitten: Kehitysyhteistyössä pohdittiin ikuisuuskysymyksiä

Maailman Kuvalehteä alettiin julkaista syksyllä 1985 nimellä Kumppani. Jo silloin pohdittiin, pitäisikö kehitysapu lopettaa ja pohdittiin, mitä kehittyneet maat voivat oppia kehittyviltä.

Kun Maailman Kuvalehden esiäidin Kumppanin ensimmäinen numero ilmestyi syksyllä 1985, lehden kannessa oli sarvikuonolla railakkaasti ratsastava piirroshahmo. Kauas on tultu maailmasta ja asenteesta, jonka siivittämänä suomalaiset lähtivät 40 vuotta sitten parantamaan maailmaa.

Samaan aikaan jo tuossa kyseisessä, suomalaisia maailmalle kehitysjoukkoihin kannustavassa numerossa kuitenkin tiedostettiin asetelma, jossa myös me kehittyneessä maailmassa voisimme oppia jotain kehittyvien maiden ihmisiltä. Vertaisoppimisen siemen oli jo olemassa.

Ei kannata lähteä uskoen omaan etevämmyyteen ja kehittyneisyyteen.

Toimittaja ja tutkija Kristiina Koivunen kirjoittaa jutussaan Miehillä helpompaa kuin naisilla Tansaniassa kehitysjoukkolaisena seitsemän vuotta työskennelleen Marjetta Karttusen kokemuksista: ”Tekninen kehitys sinällään ei ratkaise ongelmia. Ei kannata lähteä uskoen omaan etevämmyyteen ja kehittyneisyyteen. Monissa asioissa afrikkalaiset ovat kehittyneempiä kuin suomalaiset, esimerkiksi ihmissuhteiden hoidossa”, Karttunen sanoo.

Samaisessa lehdessä kysyttiin: Lopetetaanko koko kehitysapu? ja ehdotettiin, että mikäli Suomi lopettaisi esimerkiksi Tansaniaan kohdistuvan kehitysavun, kaikki suomalaiset voisivat alkaa juoda tansanialaista Africafeeta Juhla Mokan sijaan. Näin Tansania voittaisi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!