Artikkelikuva

New York tyrmistyi Trumpin voitosta – ”Taasko tätä samaa asiaa vastaan joutuu osoittamaan mieltään”

Neljä päivää Donald Trumpin toisen presidenttikauden varmistuttua New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus Trumpin politiikkaa vastaan. Marssista huokui ihmisten päättäväinen taistelutahto ihmisoikeuksien puolesta.

Donald Trumpin uudelleenvalinta toiselle presidenttikaudelle sai New Yorkin kadut täyttymään mielenosoittajista Protect Our Futures -marssin merkeissä.

Mielenosoituksen osallistujamäärä jäi odotettua pienemmäksi, mutta marssi tarjosi kaupunkilaisille keinon purkaa huolia omista ja muiden ihmisoikeuksista.

Vaikka poliittiset jakolinjat Yhdysvalloissa ovat entistäkin räikeämmät, New York on edelleen ylpeä monimuotoisuudestaan ja monet kokevat olevansa tällä kertaa paremmin valmistautuneita vastustamaan Trumpin tulevaa hallintoa.

Trumpin uusi virkakausi alkaa 20. tammikuuta 2025. New Yorkin katukuvassa Trumpin valinta presidentiksi on otettu vastaan tyrmistyneenä.

Neljä päivää Donald Trumpin toisen presidenttikauden varmistuttua kolmekymmentäneljä newyorkilaista kansalaisjärjestöä kutsui kaupunkilaiset osoittamaan mieltään tulevan presidenttinsä politiikkaa vastaan. Paikalle saapui viisituhatta ihmistä, mikä ei ole paljon yli kahdeksanmiljoonaisessa kaupungissa, jossa on totuttu monikymmentuhatpäisiin mielenilmaisuihin etenkin, jos aiheena ovat ihmisoikeudet.

Mielenosoittaja, joka pitelee Trump-vastaista kylttiä
Tapahtuman pääjärjestäjiin lukeutui Make the Road -järjestö, jonka tunnusväri on vaaleansininen. Järjestö ajaa työväenluokan ja siirtolaisten oikeuksia. Espanjankielisessä kyltissä lukee: ”Trump, olet kusipää”.

New Yorkin katukuvassa Trumpin valinta presidentiksi on otettu vastaan tyrmistyneenä. Kaupungin lukuisissa kortteliravintoloissa naapuripöydistä on kantautunut keskusteluja, joissa nuoret naiset ovat huolissaan turvallisuudestaan, miehet väittelevät tuontitulleista kuin olisivat talousasiantuntijoita ja ikääntyneet pohtivat haurain sanakääntein, josko ehdokkaana olisi sittenkin pitänyt olla Joe Biden.

Mielenosoittaja New Yorkissa
Sukupuolten välinen ero näkyi myös newyorkilaisäänestäjien keskuudessa. Vaalipäivänä toteutetussa kyselyssä 53 prosenttia miehistä New Yorkin osavaltion alueella puolsi Trumpia.

New Yorkin 59. kadulta Columbus Circlestä liikkeelle lähtenyt Protect Our Futures -marssi oli monille paikalle tulleille keino lievittää huolta omista ja muiden ihmisoikeuksista olemalla yhdessä toisten samoin ajattelevien kanssa. Eikä tilaisuutta leimannut apatia, vaan taistelutahto.

Vaikka osallistujamäärä oli monelle pettymys, tuhatpäisessä joukossa hymyt olivat herkässä. ”Taasko tätä samaa asiaa vastaan joutuu osoittamaan mieltään”, hymähti mielenosoittajien joukossa ollut mies. Samalla monet tekivät selväksi sen, että nyt toisella kerralla kaikki ovat paremmin valmistautuneita pistämään vastaan Trumpin hallinnolle.

Tapahtuma oli houkutellut paikalle vajaat kymmenen vastamielenosoittajaa, jotka saivat runsaasti huomiota paikalle saapuneelta medialta. Yksi puolusti sinisessä lipussaan Trumpia perinteisin iskulausein, kun toinen haistatteli mustassa lipussaan Kamala Harrisia äänestäneille. Paikalliset järjestöaktiivit kertoivat vastamielenosoittajien olevan heille tuttuja kasvoja.

Äärioikeistolainen aktivisti Ronen Levy
Äärioikeistolainen aktivisti Ronen Levy on tuttu näky ihmisoikeuksia puolustavissa tapahtumissa New Yorkissa.

Lippujaan heiluttaneita ja ääntä pitäneitä vastamielenosoittajia ei pystynyt lokeroimaan kaikkein perinteisimmillä tunnusmerkeillä Trumpin kannattajiksi. New York on monimuotoinen ja sitä on kasvavassa määrin myös Trumpia äänestäneiden joukko. Yksi vastamielenosoittajista löi kapulalla rytmiä metalliseen soitinkelloonsa ja huusi vahvalla aksentilla: ”Viva Trump!” Kadun toisella puolella toinen henkilö toisti kovalla äänellä olevansa tulevan presidentin puertoricolainen kannattaja: ”Puerto Ricans for Trump!” 

Mielenosoittaja pitelemässä kylttiä mielenosoituksessa Trumpia vastaan.
Donald Trumpin naisiin kohdistama viha ja hänen saamansa raiskaustuomio olivat vahvasti esillä tapahtumassa.

Yli kolmetuntinen tapahtuma päättyi ilman välikohtauksia. Muutamat osallistujista suuntasivat vielä läheisen, Donald Trumpin omistaman Trump Towerin edustalle osoittamaan mieltään, mutta isoin osa hajaantui kävellen tai kohden lähimetroa.

Metroaseman suuntaan askelsi myös tapahtumassa ollut nainen, joka naurahti sarkastisesti vieruskaverilleen, että ei odota innolla marraskuun lopun kiitospäivää. Tuolloin yhdysvaltalaisilla perheillä ja suvuilla on perinteisesti tapana kokoontua yhteen päivittämään kuluneet vuoden kuulumiset. Tänä vuonna poliittiset jakolinjat Yhdysvalloissa ovat entistäkin räikeämmät ja niitä on aiempaa enemmän, joten keskusteluista voi tulla värikkäitä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!