Artikkelikuva
Tällä hetkellä ei ole yhteisiä sääntöjä sille, miten maiden ylivelkaantuminen ratkaistaan, Omar El-Begawy kertoo. Hän ehdottaa, että perustettaisiin kaikille valtioille avoin puolueeton instituutti, jossa pyrittäisiin järjestelemään lainoja, ehkäisemään velkakriisejä ja lisäämään lainanantajien vastuuta.

Kehittyville maille myönnettyjen lainojen ehdot eivät ole aina reiluja, sanoo Attac ry:n puheenjohtaja: ”Vastuu lainasta on myös sen antajalla”

Suomessa puhutaan paljon velasta. Samaan aikaan on valtioita, jotka kärvistelevät velkakriisien kourissa. Oikeudenmukaisempaa globaalia taloutta ajavan Attac ry:n puheenjohtaja Omar El-Begawy vastaa väitteisiin velasta.

Kaikki maat ovat velkaantuneita.

Kyllä. Velka on kirjanpidollinen seuraus siitä, miten rahaa lasketaan. Jos valtiolle luo rahaa, tulee merkintä velasta. Olennaisempaa on se, millaista velka on. Velka on ongelma silloin, kun se on ulkoista. Esimerkiksi kehittyvien maiden velat ovat vieraassa valuutassa, kuten dollareissa. Silloin korko määräytyy Yhdysvaltojen keskuspankin mukaan.

Kehittyville maille myönnetyt lainat on annettu reiluilla ehdoilla.

Väittäisin, että ei. Maan kehitystä on varmasti ajateltu lainaa antaessa, mutta ehdot eivät ole olleet reiluja. Lainoissa on asetettu haitallisia vaatimuksia, esimerkiksi niin, että valtio vähentää menojaan, mikä johtaa heikompaan hallintoon. On voitu vaatia, että maa ottaa käyttöön arvonlisäveron, joka on regressiivinen vero ja vaikuttaa kielteisesti pienituloisimpiin.

Valtion rahojen kuluminen velkaan on syy siihen, miksi monissa kehittyvissä maissa ei päästä kehittämään julkisia palveluita.

On vaikea sanoa, kuinka paljon valtioilla menee rahaa velanmaksuun verrattuna palveluihin. Voi kuitenkin olla hankala kehittää maata, jos se on veloissa.

Sanotaan esimerkiksi, että valtio ottaa lainaa ja siinä on korkea korko. Laina otetaan vaikka tehtaan rakentamiseen ja projektin on tarkoitus parantaa yksityisen sektorin toimintakykyä. Jos halutaan estää se, että korkokulut kasvavat suuriksi, laina on maksettava takaisin nopeasti. Lopulta voi käydä niin, ettei lainaa päästä käyttämään kehitysprojektiin, vaan se menee velan takaisinmaksuun.

Jotkut lainat voitaisiin mitätöidä kokonaan. Puhutaan epäoikeudenmukaisista lainoista. Maalla on ollut vaikka diktaattori, ja hän on ottanut lainaa, joka ei ole hyödyttänyt kansalaisia, mutta jonka he joutuvat maksamaan.

Taloudellista tasa-arvoa voitaisiin edistää kehittämällä kansainvälisiä lainajärjestelyitä.

Ehdottomasti. Tällä hetkellä ei ole yhteisiä sääntöjä sille, miten maiden ylivelkaantuminen ratkaistaan. Yksi mahdollisuus on perustaa kaikille valtioille avoin puolueeton instituutti, vaikka YK:n yhteyteen. Instituutti voisi pyrkiä lainajärjestelyjen lisäksi ehkäisemään velkakriisejä ja lisäämään lainanantajien vastuuta.

Yksi lainajärjestelytavoista on pidentää lainan takaisinmaksuaikaa. Toinen on se, että osa lainasta leikataan pois. Jotkut lainat voitaisiin mitätöidä kokonaan. Puhutaan epäoikeudenmukaisista lainoista. Maalla on ollut vaikka diktaattori, ja hän on ottanut lainaa, joka ei ole hyödyttänyt kansalaisia, mutta jonka he joutuvat maksamaan. Tähän liittyy se, että lainavastuu on myös antajalla, ei pelkästään ottajalla.

Globaalin etelän velkakriisit eivät vaikuta meihin mitenkään.

Voi toki tuntua siltä, etteivät ne vaikuta. Kuitenkin jos valtiossa on velkakriisi, se ei välttämättä pysty tarjoamaan palveluita. Tämä taas vaikuttaa maan kansalaisten hyvinvointiin. Maan heikko tilanne johtaa esimerkiksi pakolaisuuden lisääntymiseen. Ihmiset lähtevät, koska heillä ei ole maassaan tulevaisuutta.

Kuka?

Omar El-Begawy

Ammatti: Ohjelmistoinsinööri

Tausta: Toiminut Attac ry:n puheenjohtajana kymmenisen vuotta. Liittyi järjestöön vuonna 2011. Sitä ennen toiminut vapaaehtoisena ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalissa. Valmistunut Åbo Akademista diplomi-insinööriksi.

Harrastukset: Lukeminen ja liikunta

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!