Artikkelikuva
Haitin kriisi on moniulotteinen. 5,5 miljoonaa haitilaista on humanitaarisen avun tarpeessa, selviää YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA:n raportista.

Poliittinen ja humanitäärinen kriisi velloo Haitilla – Kenian poliisit haitilaisten turvaksi?

Lokakuussa 2023 YK:n turvallisuusneuvosto päätti monikansallisen operaation perustamisesta Haitiin.

Haitia ravisteleviin väkivaltaisuuksiin ja ruokakriisiin etsitään kuumeisesti ratkaisua. Saarella on vuosia vellonut poliittinen ja humanitäärinen kriisi. Tilanne huonontui edelleen vuonna 2021, kun maan presidentti Jovenel Moïsen salamurhattiin.

Aika ei ole paikannut haavoja, sillä viime vuonna yli 8 400 ihmistä joutui Haitissa jengiväkivaltaisuuksien uhriksi. Se on 122 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022, kertoo YK:n uutissivusto UN News.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui tammikuussa arvioimaan Haitin kehitystä. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin toiminnanjohtaja Tirana Hassan vetosi silloin, että kansainvälinen yhteisö lisää tukeaan Haitille ja vastaa kriisin kaikkiin puoliin.

YK on suunnitellut uusia toimia ainakin tuvallisuusnäkökulmasta. Lokakuussa 2023 turvallisuusneuvosto päätti monikansallisen operaation perustamisesta Haitiin.

Kenian on tarkoitus johtaa turvallisuusoperaatiota. Ajatuksena on se, että Keniasta ja muualta lähetetään Haitiin poliiseja. Hanke ei ole kuitenkaan edennyt.

Tammikuun lopussa BBC uutisoi, että Kenian hallituksen ajama operaatio maan poliisien lähettämisestä Haitille hylättiin maan korkeimmassa oikeudessa. Oikeus perusteli päätöstä sillä, ettei se ole Kenian lain mukaan mahdollista. Maan hallitus aikoo valittaa päätöksestä.

Haitin pääministeri Ariel Henry pyysi viime vuonna YK:n monikansallisten joukkojen apua. Hän sanoi, että jengit hallitsevat 80 prosenttia maan pääkaupungista Port-au-Princesta.

Haitissa ajatus joukkojen sijoittamisesta maahan on saanut ristiriitaisen vastaanoton.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!