Artikkelikuva
Qatarin tavoitteena on saavuttaa 25 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä.

Persianlahdella päästellään – Qatarin kasvihuonekaasupäästöt ovat liki kymmenkertaiset globaaliin keskiarvoon verrattuna

Qatar on ykkössijalla henkeä kohden lasketussa energiankulutuksessa. Myös muut Persianlahden maat ovat lähellä listan kärkeä.

Asutko lämmitetyssä asunnossa? Liikutko paikasta toiseen muutenkin kuin lihasvoimin? Jos vastaus on kyllä, elät varsin energiaintensiivistä elämää.

Ilmaston kannalta kohtalonkysymys on, millä tavoin käyttämämme energia tuotetaan. Vaikka uusiutuvien energialähteiden osuus on kasvussa, edelleen yli 80 prosenttia koko maailman käyttämästä energiasta on peräisin fossiilisista polttoaineista: öljystä, hiilestä ja maakaasusta.

Valtiotasolla tarkasteltuna Kiina, Yhdysvallat ja Intia tuottavat suurimmat kasvihuonekaasupäästöt. Tämä ei ole mikään ihme, sillä ne ovat maailman kolme runsasväkisintä maata, ja Yhdysvalloissa on vieläpä hyvin korkea elintaso.

Olennaisempaa on tarkastella päästöjä henkeä kohden laskettuna. Näin tarkasteltuna kiinalaisten päästöt ovat noin nelinkertaiset ja yhdysvaltalaisten yli kuusinkertaiset intialaisiin verrattuna.

Yhdysvaltalaiset eivät silti ole läheskään pahimpia ilmaston lämmittäjiä. Kyseenalaisen kunnian tämän vertailun kärkipaikasta saa Persianlahden talousmahti Qatar. Myös muut Persianlahden maat ovat lähellä listan kärkeä. Niiden kaikkien taloudet perustuvat hyvin pitkälti öljyn ja maakaasun tuotantoon.

Suomen henkeä kohden lasketut päästöt ovat laskeneet yli 40 prosenttia vuodesta 1990 tähän päivään. Suunta on hyvä, mutta ei meilläkään ole aihetta suureen tyytyväisyyteen.

Qatar on ykkössijalla myös henkeä kohden lasketussa energiankulutuksessa. Ja kun käytännössä kaikki Qatarissa käytetty energia tulee fossiilisista polttoaineista, yhdistelmä on perin ongelmallinen. Qatarilaisten henkeä kohden lasketut päästöt ovat huimat 67,38 tonnia vuodessa. Se on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin globaali keskiarvo.

Mittayksikkönä on hiilidioksidiekvivalentti. Se on yhteismitta, joka huomioi eri kasvihuonekaasujen päästöjen yhteisvaikutuksen.

Toki Qatarkin yrittää leikata päästöjään. Maan julkilausuttuna tavoitteena on saavuttaa 25 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2022 valmistui valtava Al Kharsaahin aurinkovoimala, joka on teholtaan puolet Olkiluoto 3:n ydinvoimalasta. Suunnitteilla on lisätä aurinkovoiman osuutta, mutta vielä toistaiseksi yli 99 prosenttia Qatarin energiasta tulee maakaasusta ja öljystä.

Suomen henkeä kohden lasketut päästöt ovat laskeneet yli 40 prosenttia vuodesta 1990 tähän päivään. Suunta on hyvä, mutta ei meilläkään ole aihetta suureen tyytyväisyyteen. Päästömme ovat edelleen selvästi globaalin keskiarvon yläpuolella – ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta se globaali keskiarvokin on aivan liian korkealla.

Maailman isoimmat kasvihuonekaasupäästöt henkeä kohden

(tonnia vuodessa, hiilidioksidiekvivalentteina mitattuna)

Lähteet: Emissions Database for Global Atmospheric Research; Energy Institute Statistical Review of World Energy 2023

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!