Gazan työmarkkinat ”kirjaimellisesti romahtaneet” – Työttömyysprosentti lähentelee 80:tä

Lähes kaikki Gazan yksityiset yritykset ovat sodan seurauksena lopettaneet toimintansa tai supistaneet sitä merkittävästi.

Kahdeksan kuukautta kestänyt sota Gazassa on aiheuttanut työmarkkinoilla ja laajemmin taloudessa ennennäkemättömiä vahinkoja, sanovat kansainvälinen työjärjestö ILO sekä Palestiinan tilastokeskus tuoreessa katsauksessaan.

Sen jälkeen, kun väkivalta lokakuussa alkoi, Gazan työttömyysprosentti on noussut 79,1 prosenttiin. Länsirannalla työttömyysprosentti on 32, mikä tarkoittaa, että keskimäärin yli puolet palestiinalaisista on työttömänä. 

Gazan työmarkkinat ovatkin ”kirjaimellisesti romahtaneet”, totesi ILO:n pääjohtaja Gilbert Houngbo YK:n uutiskeskuksen mukaan.

”Gaza on raunioina. Elinkeinot on murskattu ja työpaikat ovat harvassa. Työntekijän oikeudet on tuhottu. Tämä on ollut vaikein vuosin palestiinalaisille työntekijöille sitten vuoden 1967. Tilanne ei ole koskaan ollut näin synkkä”, hän sanoi.

Tuoreen katsauksen mukaan lähes kaikki Gazan yksityisyritykset ovat lopettaneet toimintansa kokonaan tai vähentäneet tuotantoaan merkittävästi. Sektorin tuotantoarvo laski sodan neljän ensimmäisen kuukauden aikana lähes 86 prosenttia. 

Länsirannalla työmarkkinoita haittaavat Israelin asettamat liikkumisrajoitukset ja siirtokuntalaisten hyökkäykset.  ILO:n ja palestiinalaisten ammattiliittojen tekemän kyselyn mukaan niistä Länsirannan työntekijöistä, jotka vielä ovat töissä, 51 prosenttia joutuu tekemään töitä vähemmillä työtunneilla ja lähes kahdelta kolmasosalta on leikattu palkkoja. 

Konflikti alkoi lokakuussa, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin ja tappoivat yli 1 200 ihmistä. Israelin vastahyökkäyksessä Gazaan on tähän mennessä kuollut yli 36 500 palestiinalaista. 

Aiemmin toukokuussa YK-järjestöt arvioivat, että köyhyysaste on Palestiinassa yli kaksinkertaistunut 58,4 prosenttiin sodan seurauksena.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!