Artikkelikuva
Bonobojen ja ihmisten DNA:t ovat 98,7 prosenttisesti toistensa kaltaiset. Suurapinoista vain simpanssit ovat yhtä läheistä sukua ihmiselle.

Salakuljettajien kynsistä pelastetut bonobot palasivat sademetsän turvaan

Maailman ainoa bonoboiden hoitolaitos, Lola ya Bonobo Sanctuary, onnistui vapauttamaan luontoon ryhmän bonoboja. Bonobot ovat erittäin uhanalaisia. Niitä uhkaavat niin sopivien elinympäristöjen hupeneminen kuin apinoiden laiton metsästys ja kauppa.

Neljätoista bonoboa eli kongon- tai kääpiösimpanssia on onnistuttu siirtämään luontoon Kongon demokraattisessa tasavallassa. Niiden sijoittaminen luontoon onnistui nyt vasta toista kertaa.

Maailman ainoa bonoboiden hoitolaitos, Lola ya Bonobo Sanctuary, raportoi vapauttaneensa eläimet viime maaliskuussa 120 000 hehtaarin laajuiseen sademetsään Ekolo ya Bonobo Community -suojelualueelle.

Bonobojen ja ihmisten DNA:t ovat 98,7 prosenttisesti toistensa kaltaiset. Suurapinoista vain simpanssit ovat yhtä läheistä sukua ihmiselle.

Erittäin uhanalaisten bonobojen olemassaoloa uhkaavat yhtäältä sopivien elinympäristöjen hupeneminen ja toisaalta apinoiden laiton metsästys ja kauppa. Myös nyt vapautetut apinat oli pelastettu eläinsalakuljettajien kynsistä.

Ennen siirtoa suojelumetsään bonobot viettivät neljä vuotta karanteenissa läheisellä Totaka-saarella.

Bonobot elävät ryhmissä, joita johtavat naaraat. Bonobojen matriarkaatti on ainutlaatuinen apinoiden keskuudessa.

Vapautettua laumaa johtaa matriarkka Maya, jonka jälkeläiset kuuluivat niin ikään suojelualueelle päässeiden joukkoon. Maya on toinen bonoboista, jonka turvapaikan perustaja Claudine André pelasti vuonna 1994.

Ennen siirtoa suojelumetsään bonobot viettivät neljä vuotta karanteenissa läheisellä Totaka-saarella. Muuttoa hidastivat sekä koronapandemia että Ebola-epidemia.