Artikkelikuva

Punajuurta pöytään – syksyn superjuureksesta syntyy herkulliset sämpylät

Punajuuri sisältää runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja, mikä tekee siitä todellisen terveyspommin. Vihannesosastolla koriin kannattaa napata kiinteimmät, voimakkaan tummanpunaiset ja sileäpintaiset yksilöt.

Punajuuri on 1500-luvulta lähtien ollut tärkeä ainesosa varsinkin eurooppalaisessa keittiössä. Esimerkiksi borssikeitto syntyi niihin aikoihin. 

Punajuuren satokausi ajoittuu syksyyn. Vihannesosastolla koriin kannattaa napata kiinteimmät, voimakkaan tummanpunaiset ja sileäpintaiset yksilöt. Punajuuria on useita eri lajikkeita, ja siitä syystä kaupoissa voi nähdä hyvinkin erikokoisia ja -muotoisia juurikkaita. Mukulan muoto saattaa vaihdella pallomaisesta kananmunamaiseen tai litteästä hyvin pitkulaiseen.  

Herkullinen punajuuri on paitsi näyttävän värinen, mutta myös hyvin monikäyttöinen ja terveellinen. Punajuuri sisältää runsaasti kivennäisaineita ja vitamiineja, mikä tekee siitä todellisen terveyspommin. 

Siitä on mahdollista valmistaa maukkaita ja värikkäitä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Punajuuri soveltuu niin keittoihin, piirakoihin, laatikoihin kuin leipätaikinaan.  

Kun käyttää luovuutta, voi syksyn superjuuresta surauttaa myös leivonnaisiin, kuten suklaakakkuun. 

Punajuuri-porkkana sämpylät 

Ainekset: 

2-3 raakaa punajuurta  

2 keskikokoista raakaa porkkanaa 

13 dl vehnäjauhoja 

1 ps (11 g) kuivahiivaa 

1 tl suolaa 

4,5 dl vettä (42-asteista) 

½ dl oliiviöljyä 

Paloittele punajuuret ja porkkanat. Keitä juureksia niin kauan, kunnes ne ovat pehmenneet sopivasti. Pilko keitetty punajuuri ja porkkana pieneksi silpuksi. 

Sekoita keskenään jauhot, kuivahiiva ja suola. Lisää joukkoon juuressilppu ja kädenlämpöinen vesi. Vaivaa taikinaa käsin noin kaksikymmentä minuuttia tai koneella kymmenisen minuuttia. Lisää loppuvaiheessa oliiviöljy ja sekoita se hyvin taikinaan. Taikina on valmista silloin, kun se on kimmoisaa, mutta ei liian kovaa. Jos on tarvetta, lisää vähän jauhoja.  

Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan. Kun taikina on kohonnut riittävästi, pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä.  

Nosta raa´at sämpylät leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Aseta päälle liina ja anna kohota vielä puoli tuntia.  

Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet rapsakan ja kauniin sävyisen pinnan.  

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!