Artikkelikuva
Maanjäristykset ajoivat ihmiset pakoon telttaleireille, joiden epähygieeniset olot saivat koleran leviämään uudelleen.

Syyrian koleraepidemia oli melkein nujerrettu, sitten tulivat maanjäristykset

Syyrian koleraepidemia oli melkein tukahdutettu onnistuneen rokotusohjelman avulla. Sitten alueelle iski kaksi maanjäristystä, joiden seurauksena tartunnat kasvoivat. Nyt rokotustyö on aloitettu uudelleen.

Viime syksynä Syyrian pohjois- ja luoteisosassa puhkesi koleraepidemia, jonka seurauksena noin 50 000 sai tartunnan ja lähes sata kuoli. Kolera levisi myös Libanoniin, jossa sitä ei ole ollut 30 vuoteen.

Syyriassa aloitettiin kolerarokotukset. Tammikuussa näytti siltä, että kolera-aalto oli lähes selätetty. Rokotusohjelma oli menestyksekäs, kertoo The Guardian.

Kuitenkin helmikuussa Syyriaan ja Turkin raja-alueelle iski kaksi voimakasta maanjäristystä, joiden takia 4 000 ihmistä kuoli ja sadat tuhannet joutuivat pakenemaan. Heistä moni päätyi telttaleirille.

Leireillä oli pulaa puhtaasta vedestä ja hygieniasta huolehtiminen oli vaikeaa. Kolera alkoi taas levitä. Lisäksi joitain koleran hoitokeskuksia alettiin käyttää maanjäristyksen uhrien hoidossa sekä paenneiden majoituspaikkana, koleran hoitoon ei ollut paukkuja.

Kolerarokotuksia on jatkettu Syyriassa. Huhtikuun lopussa alkoi ohjelma, jonka aikana on tarkoitus rokottaa 1,2 miljoonaa ihmistä

Nyt keskuksissa asuvien maanjäristystä pakoon lähteneiden määrä on laskussa, mutta asiantuntijat ovat yhä huolissaan.

”Veden välityksellä leviävien tautien, kuten koleran, riski on edelleen korkea. Tämä johtuu ylikansoituksesta, vesi- ja sanitaatioinfrastuktuurin sekä koleran hoitoon tehtyjen infrastruktuurien vaurioista”, sanoo Unicefin edustaja Ammar Ammar The Guardianille.

Kolerarokotuksia on jatkettu Syyriassa. Huhtikuun lopussa alkoi ohjelma, jonka aikana on tarkoitus rokottaa 1,2 miljoonaa ihmistä. Ammar Ammar painottaa, että koleran voittamiseksi täytyy panostaa myös puhtaan veden saatavuuteen ja infrastruktuuriin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!