Artikkelikuva
Kaupungin kaadetuista puista on Yhdysvalloissa tehty muuan muassa huonekaluja,

Kadun koivusta kodin kaapiksi? – Kaadetut kaupunkipuut halutaan kierrättää Yhdysvalloissa

Kaadetut kaupunkipuut voitaisiin kaatopaikalle kippaamisen sijaan kierrättää, uskoo kasvava joukko yhdysvaltalaisia. Kaupunkipuiden kierrätyksen ympärille on jo syntynyt yrityksiä ja mukaan on lähtenyt myös viranomaisia.

Voisivatko kaupungissa kaadettavat puut olla hyodyksi? Joukko yhdysvaltalaisia uskoo niin.

Yhdysvalloissa kasvava joukko tahoja haluaa muuttaa kaadettavat kaupunkipuut luonnonvaraksi, sen sijaan, etta ne olisivat kaatopaikalle kipattava jätetuote, kerrotaan The Pew Charitable Trusts -järjestön artikkelissa. Kaupunkipuista tehdään jo esimerkiksi huonekaluja.

”10–15 vuotta sitten kukaan ei tiennyt mitä kaupunkipuu on”, sanoi jarjestön haastattelema Paul Hickman, Urban Ashesin perustaja ja toimitusjohtaja.

”Kaupungit ovat alkaneet kuitenkin ymmärtää ja hyväksyä, että tämä on arvokasta”, Hickman toteaa.

Urban Ashes on Michiganin osavaltiossa toimiva yritys, joka auttaa kaupunkeja luomaan puun kierrätysohjelmia. Yritysten lisäksi mukaan on tullut viranomaisia. Michiganin lisäksi esimerkiksi Virginian ja Oregonin osavaltioilla on omat kaupunkipuuohjelmansa.

Kierrätettävat kaupunkipuut ovat sellaisia, että ne kaadettaisiin muutenkin, esimerkiksi sairauksien, myrskytuhojen tai kaupungin kehityksen takia.

Kaupunkipuiden järjestelmällinen käyttö alkoikin, kun saarnenjalosoukko-kovakuoriaiset päästivat päiviltä miljoonia saarnipuita Keskilännessä 2000-luvun alussa. Tällöin joukko ihmisiä otti yhteyttä sahoihin ja pyysi ne ottamaan puut vastaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!