Artikkelikuva
Eurooppa on kolumbialaisille kaukana – katsaus maan lehdistöön näyttää, kuinka meille keskeisimmät uutiset maailmalta eivät ole keskisimpiä kaikkialla.

Kolumbian mediassa epävarmuus jäytää, mutta Euroopan sota on kaukana

Mikä on juuri nyt maailmassa tärkeää? Suomalainen media maalaa siitä yhdenlaisen kuvan. Mutta miltä sama kuva näyttäisi ihan muualla? Loimme uutiskatsauksen kolumbialaiseen mediaan.

Lokakuussa 2022 Kolumbian media kertoo siitä, mistä Suomenkin: korkojen nousu, maailmanlaajuinen inflaatio ja lama, hallituksen sisäiset erimielisyydet, epävarmuuden lisääntyminen.

Suurin ero uutisoinnissa on luonnollisesti Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Suomen mediassa se on ollut kaikki kanavat täyttävä pääuutinen helmikuusta lähtien, Kolumbian tiedotusvälineissä parin palstan uutinen silloin tällöin. Eurooppa on kolumbialaisille kaukana – ihan samaan tapaan kuin Etelä-Amerikka on kaukana meille.

Toisin kuin Suomessa, kolumbialaisessa lehdistössä näkee myös puheenvuoroja, jotka ovat ymmärtäväisiä Putinin ajatuksia ja tekoja kohtaan. Kolumbian suhde Yhdysvaltoihin ja ”lännen” puuttumiseen on varsin kaksijakoinen, mikä vaikuttaa kolumbialaisten suhtautumiseen Venäjän politiikkaan.

Cartagenassa seksi on yleistynyt julkisilla paikoilla, ja siitä on jaettu sanktioita.

Cartagenassa ilmestyvän, erityisesti Pohjois-Kolumbiasta raportoivan Universal-sanomalehden uutisissa kerrotaan, kuinka ihmisiä häädetään kodeistaan, kun vanhoja taloja puretaan uusien tieltä.

Lehdessä kuvaillaan, kuinka ihmisten henki vaarantuu sateiden aiheuttamissa tulvissa kaduilla ja kuinka useista ympäristörikoksista on jaettu tuomioita.

Niin ikään kerrotaan, että Cartagenassa seksi on yleistynyt julkisilla paikoilla, ja siitä on jaettu sanktioita.

Lehden kolumnistit arvostelevat hiljattain valitun vasemmistolaisen presidentin Gustavo Petron talouslinjauksia ja sairaalat kertovat varustautumisestaan Halloween-juhlien aiheuttamiin onnettomuuksiin.

Totta kai juttua on myös Elon Muskin Twitter-kaupoista ja spekulointia 45 päivää virassa olleesta Britannian pääministeristä Liz Trussista. Muita Eurooppaa koskevia uutisia ei juuri ole.

Sanomalehtien kasvatuksellisissa lifestyle-osioissa on juttua aika lailla samoista aiheista kuin kaikkialla maailmassa. Yhdessä otsikko on: Haluatko säästää? Kolme vinkkiä siinä onnistumiseen. Toinen juttu käsittelee erilaisia riippuvuuksia ja niiden tunnistamista.

Murhauutisia on paljon: nuori poika on ammuttu kuoliaaksi ohikulkevasta moottoripyörästä. Kolme palkkamurhaajaa on pidätetty.

Mies on tappanut ex-puolisonsa isäpuolen riidan yhteydessä, isä ja poika ovat murhanneet kaksi naista, joista toinen alaikäinen. Pääkaupungin kansallisessa yliopistossa taas on ilmennyt vuosia jatkunut seksuaalinen häirintä.

Nyrkkeilijän Antonio Cervantesin alias Kid Pambelén Panamassa vuonna 1972 voitetun maailmanmestaruuden 50-vuotisjuhlapäivä nousi uutiseksi useassa sanomalehdessä.

Urheilu-uutisissa ajankohtaiseksi useassa lehdessä ja tv:ssä nousevat kaksi asiaa: naisten jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut Intian Goalla ja kolumbialaisen nyrkkeilijän Antonio Cervantesin alias Kid Pambelén Panamassa vuonna 1972 voitetun maailmanmestaruuden 50-vuotisjuhlapäivä.

Pelkästään tätä lehteä selailemalla ymmärtää, miten syvä rakenteellinen ongelma korruptio Kolumbiassa on.

Televisio puolestaan tarjoaa muun muassa varsin intomielisen uutislähetyksen, jossa Kolumbian naisten maajoukkue pelaa Meksikoa vastaan Goalla. Suomen Helmarit eivät olleet siellä. Maan valtalehti El Tiempo julkaisee tuon menestyksekkään maajoukkueen valmentajan haastattelun.

Suomen Kuvalehteä vastaavassa Semana-viikkolehdessä on lukuisia juttuja, jotka käsittelevät talousrikoksia ja korruptiota: yritysten, hallituksen, entisten poliitikkojen… Pelkästään tätä lehteä selailemalla ymmärtää, miten syvä rakenteellinen ongelma korruptio Kolumbiassa on.

Toinen Eurooppaa koskeva uutisaihe on Britannian antama tuki Kolumbian hallituksen ja sissijärjestö ELN:n välisissä neuvotteluissa.

Semana uutisoi myös kolumbialaisen Shakiran rikkoneen kuunteluennätyksiä uudella Monotonía-singlellään, jonka hän kirjoitti erottuaan espanjalaisesta jalkapallotähti Gerard Piquéstä.

Gabriel García Márquezin ohella maailman tuntee kolumbialaisista taitelijoista kuvanveistäjä ja taidemaalari Fernando Boteron. Hänen veistoksensa ovat päässeet ulkoilmanäyttelyyn Pariisin Champs Elyseelle, uutisoi Semana.

Shakiran uusi single ja kuvanveistäjä Fernando Boteron teokset Pariisissa uutisoitiin Semana-viikkolehden ajankohtaispalstalla.

Sallittakoon vielä pieni vilkaisu naistenlehteen.

Naistenlehti Alón seurapiiripalstalla kaikki naiset ovat samannäköisiä: moninaisuutta ja diversiteettiä on turha etsiä.

Sama on havaittavissa mediassa – eritoten televisiossa kuuluttajina, uutisankkureina ja toimittajina – työskentelevien naisten olemuksessa.

He kaikki ovat pitkähiuksisia, sliipattuja, hampaat on valkaistu, eleet ja uutiskerronnan intonaatiot ovat samoja. Tässä suhteessa maailma tuntuu muuttuvan varsin hitaasti.

Kirjoittaja vietti kaksi viikkoa Kolumbiassa lokakuussa 2022.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!