Artikkelikuva
Ihmiset tanssivat savun ja valojen alla elektronisen musiikin juhlissa Berliinissä elokuussa 2021. Kaupunki tarjosi ilmaisen testauksen kulttuuri- ja urheilutapahtumien yhteydessä.

Berliinin klubikulttuuri starttasi entistäkin vahvempana

Terapiaa, turvallisia tiloja ja yhteiskunnan kahleista vapautumista – berliiniläiset rakastavat klubejaan. Berliinin klubit tunnustettiin viimein virallisiksi kulttuurikohteiksi, ja nyt klubikulttuuri ponnistaa koronan tuhkista entistä väkevämpänä.

Berliini tunnetaan elektronisen musiikin pääkaupunkina. Se on täynnä omalaatuisia klubeja, jotka edistävät radikaalia ilmaisunvapautta. Kaupungin klubiteollisuus on valtava. Pelkästään vuonna 2018 klubit tuottivat yli 1,3 miljardia euroa ja työllistivät lähes 10 000 ihmistä.

Pandemian aikana kaikki tilat suljettiin ja työntekijät jäivät ilman työtä. Monet klubit muuntautuivat testaus- ja rokotuspisteiksi, joten osa yöelämän työntekijöistä työllistyi väliaikaisesti niihin.

Eritysesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville Berliinin klubit tarjoavat turvallisen tilan, jossa vallitsee hyväksyvä ilmapiiri. Toukokuun lopulla 2021 Berliinissä päättyi useiden puolueiden lanseeraama, vuoden kestänyt kampanja, jonka ansiosta Berliinin klubit ja tapahtumapaikat saivat viimein virallisesti kulttuurikohteen aseman.

Lähes yksimielinen äänestys kannatti klubien ja esiintymispaikkojen muuttamista viihdepaikoista kulttuurikohteiksi. Tämä muutos on ollut kaupungille uraauurtava.

Sen lisäksi, että tietyt tilat ja tapahtumat tunnustetaan kulttuurilaitoksiksi, ne hyötyvät verohelpotuksista, ovat suojassa muuttomääräyksiltä ja voivat toimia vapaammin eri kaupunginosissa. Aiemmin vain Berliinin teatterit, oopperatalot, museot ja konserttisalit olivat tässä asemassa.

Alkukesästä 2021 kaupungin yöelämä alkoi hiljalleen avautua uusien rajoitusten turvin. Yleisötiloihin pääseminen edellytti saman päivän negatiivista testiä. Kaupunki tarjosi ilmaista testausta helposti saavutettavissa paikoissa, ja liikkuvia testauspaikkoja perustettiin niiden ulkopuolelle.

Jotkut suosituimmista tiloista avattiin uudelleen väliaikaisilla uusilla liiketoimintamalleilla. Jotkut klubit avasivat ovensa tiukkojen aukioloaikojen ja maskien turvin.

Koko viime kesän berliiniläinen bileväki kerääntyi tapahtumiin. COVID-tapaukset pysyivät kurissa, vaikka kaupunki oli auki. Tilojen uudelleen avaaminen oli tärkeää sekä niille, jotka saavat klubeista elantonsa, että niille, joille klubit ovat merkittävä osa vapaa-aikaa ja yhteisöllisyyden tunnetta.

Bileisiin menijä ottaa ilmaisen testin liikkuvassa koronapyörässä klubin edustalla 20. elokuuta 2021 Berliinissä. Samana päivänä otettu negatiivinen testi vaadittiin julkisiin kokoontumistiloihin pääsemiseksi. Liikkuva koronapyörä syntyi yksityisenä aloitteena, ja se sai pian terveys- ja tasa-arvoministeriön sertifioinnin. Kullakin pisteellä on yksi työntekijä, ja ne on sijoitettu tapahtumien ja klubien eteen ympäri kaupunkia, joissa testataan keskimäärin tuhat ihmistä päivässä.
DJ ja musiikkituottaja Jamie soitti elokuussa suoratoistosettiään tyhjällä Watergate-klubilla, joka on yksi Berliinin tunnetuimmista elektronisen musiikin paikoista. Watergate piti viimeiset bileensä 13. maaliskuuta 2020 ja on ollut suljettuna siitä lähtien. Jamien striimi oli ensimmäinen suoratoistotapahtuma kansainvälisellä kulttuurialustalla, joka luotiin tukemaan klubikulttuuria pandemian aikana. Watergatella on ollut yli 30 suoraa lähetystä pandemian alkamisen jälkeen, ja se on vuokrannut tiloja ja laitteita monille artisteille myös striimien tallentamista varten.
Sveitsiläissyntyinen Xenia Abena Wiederkehr, 26, on asunut Berliinin Neuköllnin kaupunginosassa vuosia. Xenia työskentelee portsarina legendaarisella Wilden Renate -klubilla, johon pandemia iski lujaa.
Mehrdad Gharibian, 43, työskentelee arkisin myyntineuvojana kansainvälisessä yrityksessä. Sivutyönään hän toimii mallina ja aktivistina lisätäkseen tietoisuutta LGBTQ-ihmisten oikeuksista. Iranin Teheranista kotoisin oleva Gharibian ymmärtää yhteisön tarpeen päästä turvallisiin tiloihin, joita Berliinin elektronisen musiikin klubit ovat tarjonneet hänelle ja lukemattomille muille. ”Rakastan mennä tanssilattialle ja jakaa suosikkipyhäkköni muiden kanssa. Klubilla voin loistaa ja nauttia muiden ihmisten loistosta”, hän sanoo.
JJacob Dove Basker eli Jake The Rapper, 51, on kotoisin New Yorkista. Saksa on ollut hänen kotinsa jo 30 vuotta. Basker on yksi Berliinin legendaarisista DJ:istä ja tuottajista ja kahden lapsen isä, ”Katu soveltuu kapinalliseen käytökseen. Klubit taas ovat paikkoja, joissa pitää käyttäytyä, jotta pääsee sisään. Klubilla kaikki ovat tasa-arvoisia ja jokaisella on oikeus olla siellä. Vessaa siivoava kaveri voi olla DJ. Ei ole eliittiryhmää. Sisäänpääsy ei voi koskaan maksaa 50 euroa. Se ei koskaan tule olemaan niin, koska se on vastoin klubikansan perusperiaatteita”, hän sanoo.
Stylistinä ja taiteellisena johtajana työskentelevä Sophie Eilenberger, 27, on kotoisin Bietigheim-Bissingenistä Saksasta, mutta on asunut Berliinissä vuodesta 2017. Eilenberger on ollut klubiskenessä teini-iästä lähtien, jolloin hän työskenteli portsarina teknoklubissa Stuttgartissa. ”Olen aina vaatinut itseltäni ja uraltani paljon. Tekno palauttaa minua stressistä ja toimii terapiana. Tunnen itseni vapaaksi vanhempieni, koulun ja yhteiskunnan aiheuttamista paineista. Klubilla näen itseeni ja muut täynnä valoa, värejä, luovuutta ja elämää. Klubilla jokainen saa olla, mitä haluaa”, hän sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!