Berliini tunnetaan elektronisen musiikin pääkaupunkina. Se on täynnä omalaatuisia klubeja, jotka edistävät radikaalia ilmaisunvapautta. Kaupungin klubiteollisuus on valtava. Pelkästään vuonna 2018 klubit tuottivat yli 1,3 miljardia euroa ja työllistivät lähes 10 000 ihmistä.
Pandemian aikana kaikki tilat suljettiin ja työntekijät jäivät ilman työtä. Monet klubit muuntautuivat testaus- ja rokotuspisteiksi, joten osa yöelämän työntekijöistä työllistyi väliaikaisesti niihin.
Eritysesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville Berliinin klubit tarjoavat turvallisen tilan, jossa vallitsee hyväksyvä ilmapiiri. Toukokuun lopulla 2021 Berliinissä päättyi useiden puolueiden lanseeraama, vuoden kestänyt kampanja, jonka ansiosta Berliinin klubit ja tapahtumapaikat saivat viimein virallisesti kulttuurikohteen aseman.
Lähes yksimielinen äänestys kannatti klubien ja esiintymispaikkojen muuttamista viihdepaikoista kulttuurikohteiksi. Tämä muutos on ollut kaupungille uraauurtava.
Sen lisäksi, että tietyt tilat ja tapahtumat tunnustetaan kulttuurilaitoksiksi, ne hyötyvät verohelpotuksista, ovat suojassa muuttomääräyksiltä ja voivat toimia vapaammin eri kaupunginosissa. Aiemmin vain Berliinin teatterit, oopperatalot, museot ja konserttisalit olivat tässä asemassa.
Alkukesästä 2021 kaupungin yöelämä alkoi hiljalleen avautua uusien rajoitusten turvin. Yleisötiloihin pääseminen edellytti saman päivän negatiivista testiä. Kaupunki tarjosi ilmaista testausta helposti saavutettavissa paikoissa, ja liikkuvia testauspaikkoja perustettiin niiden ulkopuolelle.
Jotkut suosituimmista tiloista avattiin uudelleen väliaikaisilla uusilla liiketoimintamalleilla. Jotkut klubit avasivat ovensa tiukkojen aukioloaikojen ja maskien turvin.
Koko viime kesän berliiniläinen bileväki kerääntyi tapahtumiin. COVID-tapaukset pysyivät kurissa, vaikka kaupunki oli auki. Tilojen uudelleen avaaminen oli tärkeää sekä niille, jotka saavat klubeista elantonsa, että niille, joille klubit ovat merkittävä osa vapaa-aikaa ja yhteisöllisyyden tunnetta.