Artikkelikuva
Kehitteillä oleva R21-malariarokote antaa testien mukaan lähemmäs 80-prosenttisen turvan tautia vastaan. Se on tällä hetkellä tehokkain malariarokote.

Koittaako pian malarian loppu?

Satojatuhansia vuosittain tappava malaria saattaa pian kohdata vastustajansa. Brittiyliopistossa kehitteillä oleva rokote on osoittautunut testeissä tehokkaaksi.

Satojatuhansia ihmisiä vuosittain tappava malaria saatetaan pystyä nujertamaan pian rokotuksen avulla. Oxfordin yliopistossa kehitettävä R21-malariarokote on edistynyt ja sen viimeisimmät testit ovat olleet menestyksekkäitä, uutisoi the Guardian.

Rokotuksen kehittäjät arvioivat, että mikäli testeissä ei tule yllättäviä takapakkeja, Maailman terveysjärjestö voisi hyväksyä rokotuksen jo ensi vuonna.

AstraZenecan koronarokotteen kehittäjä professori Adrian Hill sanoi aiemmin, että R21-rokote voisi vähentää malarian aiheuttamia kuolemia 70 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja hävittää sen 2040 mennessä, The Guardian kertoo.

On vielä yksi mutka matkassa: rokottamisen rahoittaminen.

Kun R21-rokote saadaan valmiiksi, on vielä yksi mutka matkassa: rokottamisen rahoittaminen. Kaikilla malariasta kärsivillä mailla ei ole varaa rokotteisiin. Britannia on rahoittanut R21-rokotteen kehitystä, mutta tutkijat pelkäävät, että Britannia aikoo leikata globaalin terveyden edistämisen rahoitusta.

R21-rokote ei ole ainoa malarian nujertamiseen valjastettu rokote. Viime vuonna Maailman terveysjärjestö hyväksyi toisen brittiläisten kehittämän malariarokotteen RTS,S:n. GSK-lääkeyhtiön rokotteen tehokkuus on alhaisempi kuin nyt kehitettävän, mutta se on tarkoitus saada käyttöön Afrikan maissa jo ensi vuodesta alkaen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!