Liikunta on ihmisoikeus.
Ehdottomasti. Liikunta kuuluu kaikille! Liikunta nähdään usein erillisenä asiana – että ihminen lähtee liikkumaan. Todellisuudessa liikunta ja liike ovat meissä koko ajan. On kuitenkin ympäristön tehtävä poistaa liikunnan esteitä ja varmistaa, että liikunta toteutuu ihmisoikeutena.
Globaali epätasa-arvo vaikuttaa yksilön mahdollisuuksiin urheilla.
Riippuu siitä, millaisesta urheilusta puhutaan. Globaalissa etelässä liikkuminen on vahvasti läsnä arjessa. Kun taas puhutaan järjestäytyneestä urheilusta, on paljon eroja siinä, kuka nousee huipulle ja kuka saa liikkua. Esimerkiksi Tansaniassa julkisesti liikkuvat ovat olleet pitkään poikia. Maan keskiluokkaistuessa tilanne on muuttunut.
Sitten on vielä kansainvälinen kilpaurheilu, jossa esimerkiksi länsimaiseen kauneusihanteeseen asettumattomien naisten sukupuoli kyseenalaistetaan ja testataan. Kilpaurheilussa pitäisi purkaa valtaa ylläpitäviä rakenteita.
Liikunnan avulla voidaan saavuttaa muitakin hyötyjä kuin hyvinvointia.
Ehdottomasti. Liikunnan avulla voidaan tehdä esimerkiksi globaalikasvatusta. Jos järjestetään seminaari, sinne tulevat valmiiksi aiheesta kiinnostuneet. Mutta jos järjestetään liikuntatapahtuma, siihen osallistuvat ihan eri ihmiset.
Toivon, että tulevaisuudessa kiinnitetään enemmän huomiota siihen, miten liikunnassa voidaan luoda turvallisia tiloja. Lisäksi pitäisi selvittää, miten liikkuessa syntynyt yhteenkuuluvuuden kokemus saataisiin urheilun ulkopuolelle.
Kaikki yhteiskunnassa vaikuttavat ilmiöt vaikuttavat myös liikuntaan ja urheiluun.
Politiikan ei pitäisi kuulua urheiluun.
Politiikka ei ole koskaan ollut erillään urheilusta. Urheilu on ollut hyvin vahva nationalismin väline, jolla on näytetty voimaa ja yhtenäisyyttä. Kaikki yhteiskunnassa vaikuttavat ilmiöt vaikuttavat myös liikuntaan ja urheiluun. Sosiaalisen median myötä urheilijat pystyvät ilmaisemaan mielipiteensä. On hyvä, että he ottavat somessa kantaa epäkohtiin ja vaativat muutosta. Myös aktivismi kuuluu urheiluun.
Ihmisoikeudet pitäisi huomioida urheilussa nykyistä paremmin.
Kyllä. Naisen euro on urheilussa kolme senttiä – eli sukupuolten tasa-arvoon liittyen urheilussa on ongelmia. Lisäksi suurkisat, jotka siirtyvät paikasta toiseen, ovat nykymaailmassa kestämätön konsepti ihmisoikeusloukkauksien ja ilmastopäästöjen takia.
On kuitenkin esitetty tapoja, jotka tekisivät kansainvälisistä kisoista kestävämpiä. Esimerkiksi olympialaisten kesäkisat voitaisiin pitää pysyvästi niiden synnyinsijoilla Kreikassa. Missään nimessä kisoja ei kannata lopettaa, sillä niiden lähtökohta on rauhanliikkeessä.
KUKA?
Miia Hautakangas
Ammatti: Liikunnan globaalikasvattaja LiiKe ry:ssä
Tausta: Kymmenen vuotta liikunnanohjaajana. Viimeistelee parhaillaan maisterintutkintoa sosiaalipsykologiasta Helsingin yliopistossa. Liikuntaneuvojan tutkinto Kuortaneen urheiluopistosta. Asunut Tansaniassa muutaman vuoden.
Harrastukset: Jooga, uinti, pianonsoitto, maalaus ja tanssi.