Näkökulmat

  -henkilökuva

”Jotta seksille voi turvallisesti sanoa kyllä, pitää voida sanoa turvallisesti ei”

Seksi ei ole performanssi tai lineaarinen suoritus, joka alkaa suudelmasta ja päättyy ejakulaatioon, vaan se on leikki, jota ennen, jonka aikana ja jonka jälkeen ihmisellä on hyvä ja turvallinen olo, Emmi Nuorgam kirjoittaa.

Olin teini-ikäinen, kun ymmärsin seksin väärin. Kuvittelin sen olevan palvelus, jonka olin luokan pojille velkaa. Velka tuli maksettavaksi milloin mistäkin: kaljan ostamisesta, hampurilaisen tarjoamisesta tai liian pitkästä katseesta. Käsitykseni oli, että seksi on jotakin, jota vain tytöt antavat ja pojat saavat. Mitä enemmän antoi, sitä mukavampi tyyppi oli. Paitsi jos antoi liikaa – raja oli niin häilyvä, ettei kukaan osannut sitä tarkalleen piirtää.

Ajatus seksivelasta ja sen maksuunpanosta on universaali. Haluttomuuteen tarjotaan ratkaisuksi aivan liian usein sitä, että kyllä se halu sieltä syttyy, kunhan vain hommiin ryhtyy. Kaikki me olemme kuulleet kalenteriseksistä ja siitä, miten jääkaapin oveen voi kiinnittää magneetin, jolla sanattomasti viestiä kumppanilleen haluistaan. 

Sanaton viestintä altistaa meidät kuitenkin turvattomuuden ja velvollisuuden tunteille, jotka ovat myrkkyä seksuaalisuudesta ja seksistä nauttimiselle. Haluttomuus ei ole virhe tai vika, vaan yhteyden puute. Aivan liian usein eripariset halut kuitataan haluttomuudeksi, jossa vähemmän haluavan on vain ryhdyttävä haluamaan enemmän. 

Seksi voi olla silmiin katsomista.

Kalenteriin merkityn seksin sijaan kalenteriin kannattaa merkitä riittävästi aikaa joutilaisuudelle ja vapaudelle. Asioille, joista itse nauttii ja jotka saavat posket hehkumaan. Seksivelka on saanut meidät virheellisesti kuvittelemaan, että seksuaalisuus on yhtä kuin penis vaginassa, vaikka todellisuudessa se on paljon muuta. 

Seksi voi olla silmiin katsomista. Se voi olla rakkaudellisia katseita itseä tai kumppaneita kohtaan. Se voi olla silityksiä ja toisen hengityksen hengittämistä. Ennen kaikkea se on tilaa herkkyydelle ja haavoittuvaisuudelle, kokeilemiselle ja oman halun tutkimiselle. Se on turvallinen tila, jossa oma arvo ei riipu siitä, haluaako tulla hitaasti hellityksi vai intensiivisesti alistetuksi. Seksi ei ole performanssi tai lineaarinen suoritus, joka alkaa suudelmasta ja päättyy ejakulaatioon, vaan se on leikki, jota ennen, jonka aikana ja jonka jälkeen ihmisellä on hyvä ja turvallinen olo. 

15-vuotiaalle Emmille haluaisin sanoa, että älä usko sitä mitä sinulle sanotaan. Et ole nyt tai tulevaisuudessa seksiä kenellekään velkaa. Et silloin, kun olet suhteessa. Et silloin, kun olet pussaillut bileissä, etkä edes silloin, kun olet jo ottanut paidan pois. 

Jotta seksistä voi turvallisesti nauttia, on siitä voitava myös turvallisesti kieltäytyä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja sosiaalisen median vaikuttaja.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!