Artikkelikuva
Hibiskuksenkukat ovat sorrelin pääraaka-aine.

Herkullinen hibiskus – nyt nautitaan afrikkalaista terveysjuomaa

Sorrel on mausteinen, ravinteikas ja syvänpunainen juoma, jota nautitaan erityisesti Afrikassa. Juoman nimi ja resepti vaihtelevat maittain. Nigeriassa juoma tunnetaan zobona, kun taas vaikkapa Ghanassa sobolona ja Senegalissa bissapina. Sorrel on myös osa karibialaista ruokakulttuuria, etenkin joulun aikaan.

Hibiskuksenkukat ovat sorrelin pääraaka-aine. Hibiskus tunnetaan monista terveysvaikutuksistaan. Kasvi on pullollaan vitamiineja ja antioksidantteja. Siksi sorrelilla on vastustuskykyä tehostavan terveysjuoman maine. Raskaana oleville tai imettäville hibiskusjuoma ei kuitenkaan sovellu.

Juoma on herkullinen jääkylmänä, mutta myös lämpimänä tai kuumana. Se soveltuu niin hellepäivien viilentäjäksi kuin talvipäivien lämmikkeeksi. Juomasta on monia versioita ja maustamistapoja. Terveysvaikutuksia ja aromeja voi tehostaa lisäämällä juomaan kiehautusvaiheessa muutaman raastetun valkosipulin kynnen, kanelitangon tai sitruunaruohon varren. Nigerialaiseen zoboon on tapana lisätä myös kurkkua tai appelsiinia.

Sorrelin luontainen maku on kirpeähkö ja hapan. Jos juomasta haluaa makeaa, tulee siihen lisätä sokeria, vaahterasiirappia tai hunajaa kiehautusvaiheen jälkeen.

Nigerialainen zobo
2 l vettä
1 kypsä iso ananas
3,5 dl (80 g) kuivattuja
hibiskuksenkukkia
Noin 4 cm pituinen pala tuoretta inkivääriä
2 rkl kuivattuja neilikoita

Vaahterasiirappia tai
sokeria (vapaavalintainen)

Kuori tuore inkivääri ja raasta pieneksi silpuksi. Kaada vesi, hibiskuksenkukat, raastettu inkivääri ja mausteet suureen kattilaan ja anna lämmetä liedellä täydellä teholla. Kun seos on kiehunut noin viisitoista minuuttia, nosta kattila pois liedeltä.

Leikkaa ananaksesta kannat ja kuori pois. Paloittele ananaksen hedelmäliha pieniksi paloiksi. Surauta ananaksen hedelmäliha pienen vesitilkan kera tehosekoittimessa juoksevaksi nesteeksi.

Kaada ananasmehu vesiseoksen sekaan ja sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua noin tunnin ajan viileässä. Siivilöi valmis juoma laseihin ja tarjoile mielellään jääkylmänä. Koristeeksi laseihin sopivat esimerkiksi tuoreet marjat tai hedelmät.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!