Artikkelikuva
"Meillä on maanläheinen suhde Vienan Karjalaan", sanoo järjestön puheenjohtaja Petri Niikko.

Vienan Karjalan Ystävät ry suree maailman tilannetta ja suunnittelee tulevaa – Kalevalaiset runonlaulukilpailut on tarkoitus järjestää viimeistään 2025

Vienan Karjan Ystävät ry ei ole päässyt järjestämään matkoja rajan takaiseen Karjalaan koronapandemian ja sodan takia. Poikkeustilanne on saanut järjestön pohtimaan tulevaisuutta. Järjestön on tarkoitus järjestää tauolla olleet kalevalaiset runonlaulukilpailut viimeistään kolmen vuoden päästä.

Kalevalaisen runonlaulun maailmanmestaruuskilpailuista tunnetuksi tulleen Vienan Karjalan Ystävät ry:n tehtävä on luoda ja ylläpitää suhteita Vienan karjalaisten ja suomalaisten välillä. Kilpailujen ohella järjestö on muun muassa järjestänyt matkoja Vienan Karjalaan.

”Meillä on maanläheinen suhde Vienan Karjalaan. Esimerkiksi Venäjän 90-luvun laman jälkeen järjestö keräsi rahaa kouluille ja yksityisille ihmisille, kuten perinteentaitajille”, sanoo järjestön puheenjohtaja Petri Niikko.

Tulevaisuus näyttää surulliselta. Rajat ovat kiinni. Kukaan ei tiedä, miten kauan tässä menee.

Nykyinen maailmantilanne on järjestölle hankala. Ensin koronapandemia sulki rajat ja sitten sota sekoitti suunnitelmat uusista matkoista Karjalaan.

”Tulevaisuus näyttää surulliselta. Rajat ovat kiinni. Kukaan ei tiedä, miten kauan tässä menee.”

Pandemian aikana järjestö on suunnitellut tulevaisuutta. Nyt pohditaan tauolla olleiden kalevalaisten runonlaulukilpailujen käynnistämistä.

”Tarkoitus olisi järjestää kilpailu viimeistään 2025. Silloin ensimmäisestä kilpailuista tulee 30 vuotta. Ajatuksena on edelleenkin luoda musiikin ja laulun ohella uusia runoja kalevalamitassa.”

Vienan Karjalan Ystävät ry

Perustettu: 1994

Motto ”Elämä on monitoikkoista.”*

Jos järjestö olisi eläin, se olisi karjalainen kissa, joka suuntaa katseen kulttuuriin ja menneeseen tässä ajassa.

Järjestön voi lakkauttaa, kun omat juuret ja kieli eivät kiinnosta suomalaisia.

*karjalaismummolta opittu sanonta

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!