Artikkelikuva
Japanin passilla pääsee viisumivapaasti lähes kaikkialle.

Viisumikäytännöt heijastelevat globaalia eriarvoisuutta – Portit aukeavat helpoiten vauraiden maiden passeilla

Japanin ja Singaporen kansalaisten ei viisumianomuksia tarvitse juuri täytellä. Maista pääsee viisumivapaasti 192 maahan. Kaikkein nihkeintä on matkustaa Afganistanin, Irakin ja Syyrian passeilla.

Helsingistä Harareen ja Pekingistä Panamaan – maailma on poikkeuksellisen avoin niille, joilla on taskussaan Japanin tai Singaporen passi.

Molempien maiden kansalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti kaikkiaan 192 maahan. Lukuun tosin sisältyy joukko kohteita, jotka eivät ole itsenäisiä valtioita, kuten Caymansaaret, Cookinsaaret tai Ranskan Polynesia.

Aivan kaikki ovet eivät maailman parhaillakaan passeilla aukea. Esimerkiksi Venäjä vaatii viisumin myös Japanin ja Singaporen kansalaisilta.

Viisumikäytännöt heijastelevat varsin suoraan globaalia eriarvoisuutta. Yleisesti ottaen vauraiden maiden passit tarjoavat parhaat matkustusmahdollisuudet. Suomi yltää passivertailussa jaetulle kolmossijalle Italian, Luxemburgin ja Espanjan kanssa.

Listan hänniltä taas löytyy joukko maita, joilla on kehnojen passien lisäksi taakkanaan paljon visaisempiakin ongelmia. Kaikkein nihkeintä matkustaminen on Afganistanin passilla, jolla pääsee viisumivapaasti vain 26:een maahan. Paljon parempia eivät ole Irakin (28) ja Syyrian (29) passit.

Mielenkiintoinen esimerkki on Arabiemiraatit, joka käynnisti joitakin vuosia sitten määrätietoisen hankkeen maan passin ”voimistamiseksi”. Maa onkin onnistunut nopealla tahdilla solmimaan useiden maiden kanssa sopimuksia viisumivapaudesta.

Arton Capital -yhtiön julkaiseman vertailun mukaan Arabiemiraattien passi olisi jopa maailman ykkönen. Lukujen tulkintaa sotkee kuitenkin se, että Arton Capital huomioi myös koronapandemiasta aiheutuvat väliaikaiset matkustusrajoitukset.

Tässä jutussa lähteenä käytetyn Henley Passport Indexin vertailussa Arabiemiraatit on noussut viidessä vuodessa 38. sijalta 15. sijalle. Sekin on huomattava saavutus, jota korostaa se, että muut arabimaat eivät passikisassa yllä lähellekään kärkeä. Niistä seuraavana on Qatar vasta sijalla 53.

Vapaan matkustamisen sankareina voi pitää niitä maita, jotka asettavat muille maille vähiten viisumivaatimuksia.

Matkustamisen vapaus on 2000-luvun aikana kasvanut tasaisesti, mutta koronapandemia on sekoittanut pakkaa huomattavasti. Etenkin koronan ensimmäisen aallon yhteydessä vuonna 2020 valtiot rajoittivat maahantuloa torjuakseen taudin leviämistä.

Vaikka rajoituksia on purettu, maailma on tällä hetkellä vielä selvästi vähemmän auki kuin vuoden 2020 alussa. Useat maat ovat edelleen sulkeneet rajansa kaikelta muulta paitsi välttämättömältä matkustamiselta.

Vapaan matkustamisen sankareina voi pitää niitä maita, jotka asettavat muille maille vähiten viisumivaatimuksia. Siinä joukossa tähtinä loistaa kourallinen globaalin etelän maita, muun muassa Haiti, Indonesia ja Qatar.

Passit, joilla pääsee useimpiin maihin ilman viisumia

*Luvuissa on huomioitu täyden viisumivapauden lisäksi maat, joihin viisumin saa joko rajalta tai etukäteen sähköisen matkustusilmoituksen täyttämällä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!