Artikkelikuva
Euroopan biisoni eli visentti kuoli melkein sata vuotta sitten sukupuuttoon. Nykyään se vaeltelee monessa maassa.

Visentti kuoli melkein sukuputtoon – nyt palautukset yleistyvät Euroopassa

Britannia saa tänä vuonna ensimmäisen villin visenttilaumansa. Viimeksi biisoneita nähtiin alueella jääkaudella.

Britannia on saamassa tänä vuonna ensimmäisen villin visenttilaumansa, kun Puolasta, Irlannista ja Saksasta tuodaan maahan visenttejä, eli Euroopan biisoneita, kirjoittaa ympäristöaiheisiin keskittynyt uutissivusto Mongabay.

Britanniassa ei ole ollut biisoneita hetkeen, sillä siellä viimeksi vaellellut laji, nykyisen visentin sukulainen aro visentti, eli jääkaudella.

Lähellä oli nykyvisentinkin sukupuutto. Euroopan biisoni hävisi melkein kokonaan liikametsästyksen takia ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1924 visenttejä löytyi enää vain eläintarhoista.

Projektit, joissa visenttejä palautetaan luontoon, ovat yleistymässä eri puolilla Eurooppaa. Osaltaan projektien vuoksi laji on nyt elinvoimaisempi ja sen status vaihtui vuonna 2020 uhanalaisuusluokituksessa silmälläpidettäväksi.

Esimerkiksi Valko-Venäjällä, Puolassa, Venäjällä ja Romaniassa on nykyään elossa lähes neljä kertaa enemmän visenttejä kuin vuonna 2003, kirjoittaa Mongabay.

Visenttien tuomisesta luontoon voi olla muutakin kuin lajin elvytykseen liittyvää hyötyä. Toiveissa on, että visentti voisi kokonsa ja laiduntamistottumuksiensa avulla elvyttää metsää ja tukea hyönteisten, lintujen ja kasvien elämää.

”Luomalla alueelle mikroelinympäristöjä se (visentti) houkuttelee erilaisia lajeja ja luo paremmin voivan ekosysteemin”, totesi metsänvartija Donovan Wright Britannian projektista Mongabaylle.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!