Artikkelikuva

Naistutkijat löysivät lintunaaraiden laulun

Uroslintujen soidinlauluja on tutkittu paljon. Sittemmin tutkijat ovat löytäneet, että monien lintulajien naaraat laulavat myös.

Laulamisen on pitkään ajateltu kuuluvan vain uroslintujen ominaisuuksiin. Uskomus juontaa Darwinin oppiin luonnonvalinnasta. Laulun uskottiin olevan uroksen keino tehdä vaikutus naaraisiin.

Uroslinnun usein mutkikasta ja kantavaa laulua pariutumisaikana pidettiin pitkään normina ja sitä onkin tutkittu paljon.

Venezuelan turpiaalipariskunnat laulavat duettoja läpi vuoden, hohtosinikkanaaraat kommunikoivat urosten kanssa laulamalla.

Sittemmin tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että monien lintulajien naaraat ja urokset
laulavat yhtä lailla. Venezuelan turpiaalipariskunnat laulavat duettoja läpi vuoden, hohtosinikkanaaraat kommunikoivat urosten kanssa laulamalla.

Popular Sciencessa julkaistu artikkeli tarjoaa alkuperäiselle väärin-ymmärrykselle kaksi syytä. Aiemmat tutkijat olivat yleensä muuttolintujen pesimisalueella havaintoja tekeviä miehiä. Uuden tiedon takana ovat naistutkijat ja trooppisten lintujen tutkimus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!