Artikkelikuva
Huippukoulutetut rotat raivaavat miinoja paljon ihmistä tehokkaammin.

Sankarirotat pelastavat tuhansia terävän kuonon ja kepeän painonsa avulla

Savanninhamstraajarotat jäljittävät miinoja ja tuberkuloosia hajuaistinsa avulla. Rotat saavat huippukoulutuksen Tansaniassa. Eräs rotta on saanut sankarityöstään jopa urheusmitalin.

Mitä yhteistä on maamiinoilla ja tuberkuloosilla? Tietysti se, miten tappavia ne ovat. Mutta toinenkin on: kumpaankin ongelmaan on löytynyt yllättävä apu rotista.

Kyse on savannihamstraajarotista, joita APOPO-niminen järjestö on kasvattanut ja kouluttanut yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Sankarirotat jäljittävät miinoja ja tuberkuloosia hajuaistinsa avulla. Vuosittain ne pelastavat tuhansia ihmishenkiä.

APOPO korostaa nettisivuillaan, ettei yksikään rotta ole kuollut palveluksessa; keskiverto maamiina vaatii viisi kiloa räjähtääkseen, kun rotat painavat yleensä vain puolitoista kiloa. Rotat ovatkin paljon tehokkaampia miinanraivaajia kuin ihmiset. Siinä missä ihmiseltä menee 200 neliömetrin työstämiseen vuorokauden verran työtunteja, rotta tekee saman 20 minuutissa.

Yhden rotan kouluttaminen maksaa noin 6000 euroa. Rotat saavat huippukoulutuksen Sokoinen yliopistossa Tansaniassa. Koulutuksen päätyttyä ne lähetetään tekemään työtä ympäri maailmaa, Aasiasta Afrikkaan.

Aihe nousi mediassa esiin, kun Magawa-niminen rotta jäi eläkkeelle viisivuotisen uransa päätteeksi. Jo edeltävänä syksynä se oli saanut eläimille tarkoitetun urheusmitalin ansiokkaasta työstään Kambodžan miinapelloilla. Magawa on palkinnon 77-vuotisen historian ensimmäinen rotta, jolle mitali on myönnetty.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!