Artikkelikuva
Moni päätyy turistina Balille, mutta vain harva juutalaiselle sapatti-illalliselle.

Balilla jumalat kohtaavat

Sapatti-illallinen vietettiin "maan alla".

Kun reissaan Euroopassa, tutkin uusien paikkojen juutalaista historiaa ja vierailen paikallisissa juutalaisissa seurakunnissa. Jos matkani osuu sapattiaikaan, saatan syödä sapatti-illallista sikäläisen yhteisön kanssa. Tutustuminen muihin kuin omaan yhteisööni syventää juutalaista identiteettiäni.

En kuitenkaan tullut ajatelleeksi asiaa kolmen ja puolen kuukauden matkallani Indonesiassa. Eihän Indonesiassa voi olla juutalaisia! Maailman suurimman muslimiväestön valtiossa tunnustetaan virallisesti vain kuusi uskontoa. Juutalaisuus ei ole yksi niistä.

Eräänä perjantai-iltana istuskelin guesthouseni terassilla Balilla ja päädyin kirjoittamaan hakupalvelun ruutuun hakusanat ”Judaism in Bali”. Hakuni tuotti muutamia blogipostauksia ja yhden sähköpostiosoitteen. Tokihan minun piti lähettää viesti ja kysyä lisää! Pian minulla olikin kutsu tulevaksi perjantaiksi viettää sapattia saarella asuvan juutalaispariskunnan kodissa.

Ongelmia viranomaisten kanssa ei kuitenkaan ole onneksi ollut.

”Shabbat shalom!”, pariskunta toivotti minut vastaanottaessaan. Koti oli iso villa uima-altaineen ja vierashuoneineen. Israelilaisranskalainen pariskunta omisti Balilla vegaaniravintolan. Perjantaisin he järjestivät sapatti-illallisia saaren juutalaisille. Juhlapyhät kuten Pesach tai Rosh Hashanah vastaanotettiin myös huvilalla.

Illan mittaan meitä kertyi hyvä porukka, lähtöisin neljästä eri maanosasta. Osa asui saarella pysyvästi, osa vietti lyhyttä lomaa tai pitempää välivuotta. Tuli aika kattaa pöytä ja aloittaa pyhittämällä viini (kiddush). Vastaanotimme juutalaisen lepopäivän tässä kaukaisessa tropiikissa.

Jaoimme tarinoita juutalaisuudesta omista kotimaistamme. Juutalaisdiaspora on levittäytynyt laajalle, joten tapojen välillä on joitakin eroja, mutta enemmän yhteistä. Illallisen järjestäjät kertoivat ylläpitämänsä juutalaisen yhteisön toimivan lain harmaalla alueella, maan alla, koska juutalaisuutta ei pidetä virallisena uskontona. Ongelmia viranomaisten kanssa ei kuitenkaan ole onneksi ollut.

Palatessani hostelliini pohdin tätä kohtaamista. Seuraavalla viikolla menisin tutustumani balilaisperheen kanssa hindutemppeliin. Bali on tosiaankin jumalten saari.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!