Naiskansanedustajien määrässä saavuttiin virstanpylväs: Yli neljännes maailman kansanedustajista on nyt naisia

Tällä menolla kestää kuitenkin 50 vuotta ennen kuin maailman parlamenteissa saavutetaan tasa-arvo, toteaa Parlamenttien välinen liitto.

Naispuolisten kansanedustajien osuus on noussut maailmanlaajuisesti historiallisen korkealle. Viime vuonna heidän osuutensa nousi ensimmäistä kertaa yli neljäsosaan, selviää Parlamenttien välisen liiton (IPU) tuoreesta raportista.

Vielä viime vuoden raportissa naispuolisten kansanedustajien keskimääräiseksi osuudeksi maailman parlamenteissa laskettiin 24,9 prosenttia. Nyt osuus on noussut 25,5 prosenttiin.

”Minulla on suuri ilo ilmoittaa, että ensimmäistä kertaa naisia on nyt yli neljäsosa maailman parlamentaarikoista. — Kun juhlimme tätä kaikkien aikojen huippua, koemme, että edistys on ollut tuskallisen, tai jopa sietämättömän, hidasta. Nykytahdilla kestää toiset 50 vuotta ennen kuin saavutamme sukupuolten tasa-arvon parlamenteissa”, muistutti järjestön pääsihteeri Martin Chungong YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Maita, joissa kansanedustajista puolet on naisia ja puolet miehiä, on vasta kolme: Ruanda, Kuuba ja Arabiemiirikunnat.

Maanosittain tarkasteltuna parhaiten menee Latinalaisessa Amerikan mantereella, jossa runsaat 32 prosenttia parlamentaarikoista on naisia. Huonoin tilanne on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, jossa osuus on vajaat 18 prosenttia.

Myös nainen parlamentin johtopaikalla on yhä harvinaisuus. Puhemiehen paikka oli viime vuonna 58 naisella. Naisten osuus puhemiehistä on 20,9 prosenttia.

IPU puoltaa hyvin suunniteltuja sukupuolikiintiöitä. Ne nostivat viime vuonna naisten määrää yksikamarisissa parlamenteissa ja alahuoneissa 11,8 prosenttia, ylähuoneissa 7,4 prosenttia. Viime vuonna vaalit järjestäneistä 57 maasta 25 sovelsi kiintiöitä.

Suomessa naiskansanedustajien osuus on 46 prosenttia, ja se on maailman 11. korkein osuus. Pohjoismaista korkeammalla on vain Ruotsi, jossa osuus on 47 prosenttia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!