YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Israelia toimittamaan koronarokotetta omien kansalaistensa lisäksi myös miehittämiensä Länsirannan ja Gazan palestiinalaisille asukkaille.
Israel on rokottanut kansalaisiaan ennätystahtia: yli 20 prosenttia on rokotettu. Rokotetta on tarjottu myös Israelin sisällä asuville palestiinalaisille, joilla on Israelin kansalaisuus, sekä miehitetyn Itä-Jerusalemin asukkaille.
Rokotteen ovat saaneet myös Länsirannan juutalaissiirtokuntien asukkaat – mutta eivät palestiinalaiset sen paremmin Länsirannalla kuin Gazassakaan.
”Mikään ei oikeuta tämän päivän todellisuutta osissa Länsirantaa. Siellä ihminen toisella puolella katua saa rokotteen ja toisella puolella asuva ei sillä perusteella, onko juutalainen vai palestiinalainen. Kaikkien samalla alueella pitäisi saada rokote etnisestä taustasta riippumatta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Israelin ja Palestiinan johtaja Omar Shakir tiedotteessa.
Myös YK:n riippumat ihmisoikeusasiantuntijat julkaisivat viime viikolla lausunnon, jonka mukaan Israelin varmistettava rokotteiden saanti myös miehitettyjen alueiden asukkaille.
Velvoite perustuu neljänteen Geneven sopimukseen, jonka mukaan miehittäjävaltion pitää huolehtia miehitettyjen alueiden asukkaiden terveyspalveluista, myös epidemioiden hoidosta. Mitä pidempään miehitys kestää, sitä suurempi on velvollisuus, HRW huomauttaa tiedotteessaan.
Israel on miehittänyt Länsirantaa vuodesta 1967. Israel vetäytyi Gazasta vuonna 2005 mutta saartaa sitä yhä.
Israel puolestaan vetoaa Oslon sopimuksiin, jotka solmittiin palestiinalaishallinnon kanssa 1990-luvun alussa. Niiden mukaan palestiinalaisviranomaiset huolehtivat terveyspalveluista. Oslon sopimukset jakavat Länsirannan mutkikkaaseen kolmen alueen järjestelmään, jota hallitsee osin Israel, osin palestiinalaishallinto ja osin molemmat yhdessä.
”Heidän täytyy oppia huolehtimaan itsestään. Olemme auttaneet palestiinalaisia naapureitamme kriisin alusta asti, mukaan lukien terveystarvikkeilla, lääkkeillä ja neuvoilla. En usko, että tässä maassa on ketään, oli hänen näkemyksensä mikä tahansa, joka voisi kuvitella, että ottaisin rokotteen Israelin kansalaiselta ja antaisin sen kaikella hyväntahtoisuudella naapureillemme”, sanoi Israelin terveysministeri Yuli Edelstein brittiläiselle Sky News -kanavalle viime viikolla.
Tilannetta mutkistaa myös se, että on epäselvää, ovatko palestiinalaisviranomaiset virallisesti pyytäneet apua ja missä vaiheessa.
Israelin vastuu ei kuitenkaan poistu, vaikka palestiinalaisviranomaisilla onkin velvollisuuksia miehitettyjen alueiden asukkaita kohtaan, varsinkin, kun palestiinalaisviranomaisten toimivalta ja taloudelliset mahdollisuudet ovat rajalliset, HRW sanoo.
Miehitetyillä Palestiinalaisalueilla elää yhteensä noin 5,1 miljoonaa ihmistä. Koronavirustartuntoja on havaittu yli 170 000, kuolleita on 1 861. 8,8 miljoonan asukkaan Israelissa tartuntoja on havaittu yli 520 000. Yli 3 800 ihmistä on menehtynyt tautiin.
Palestiinalaisviranomaiset ovat tilanneet venäläistä Sputnik V -rokotetta, mutta sen ei odoteta saapuvan ennen helmikuuta. AstraZenecan rokotetta on tulossa maaliskuussa, ja lisäksi palestiinalaisten odotetaan saavan rokotteita myös WHO:n Covax-mekanismin kautta.