Artikkelikuva
Palestiinasta tulee mieleen ehkä keffiyeh-huiviin verhotut miehet tai graffitein koristeltu erottelumuuri. Hallinnollinen pääkaupunki Ramallah on kuitenkin kuin mikä tahansa maailman suurkaupunki.

Palestiinan hipsteriskene Ramallah’ssa

Palestiina tunnetaan vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin osapuolena. Itsenäisyyttä havitteleva arabivaltio on paljon muutakin. Toisenlaista Palestiinaa etsivän kannattaa tutustua maan hallinnolliseen keskukseen Ramallahiin. 

Kansainvälisen yhteisön mukaan Palestiinan pääkaupunki on Itä-Jerusalem. Isolla osalla palestiinalaisista ei ole kuitenkaan pääsyä pääkaupunkiin, joka sijaitsee muurin toisella puolella.

Vaikka Jerusalem on massiivinen turistikeskus, modernit vaikutteet rantautuvat ennen muuta Ramallahiin, jonne myös vapaamieliset itäjerusalemilaiset matkustavat vapaa-ajallaan. 

Sana yksityisistä bileistä, etenkin sellaisista, joissa tarjotaan alkoholia, kulkee usein suusta suuhun. Kaupunki sykkii myös julkisessa tilassa. Löytyy allasbaareja, kattoterasseja, keikkoja. 

Ramallah-ilmiöön on vaikuttanut merkittävästi kansainvälisen yhteisön runsas läsnäolo kaupungissa. Erityisesti vanhan kaupungin ympäristö on maassa asuvien ulkomaalaisten suosiossa, sillä osa lähetystöistä sijaitsee lähimain. Moni alun perin länsimaisten tarpeita palvelemaan pystytetty baari on nykyään paikallisten suosiossa. 

Kaupunkiin on myös vuosikymmeniä virrannut avustusrahaa. Pilvenpiirtäjiä nousee ja hotellibisnes kukoistaa. Koska konfliktin ratkaisu ei näytä todennäköiseltä, on siirrytty puhumaan ”taloudellisesta rauhasta”. 

Kaikkia Ramallahin vapaamielinen meno ei miellytä. ”Ramallah ei ole oikea Palestiina” on hokema, joka siivittää usein kutsuja muualle.

Oikea Palestiina on ennen muuta jakautunut.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!