Artikkelikuva

Tunnistamaton lähetys Länsirannalta

Toimittaja Karoliina Knuuti päätyi ostamaan Palestiinasta tuliaisiksi 16,5 kiloisen paketin.

”Näytä minulle hienoin mattosi”, sanoin ystävälleni, mattokauppias Assemille marraskuussa, kun lojuin taas hänen kaupassaan Betlehemin keskustassa.

Vuosien 2015–2019 aikana tein Palestiinaan kymmenisen työreissua. Palestiinassa kaikki toimii suhteilla. Siksi kaltaiseni expatit viettävät usein aikaansa turistiputiikeissa. Tuntemani kauppiaat fiksasivat minulle monta kyytiä ja haastattelua, tarjosivat kahvit ja kertoivat juorut. 

Koska uumoilin, etten palaisi enää, halusin kiittää Assemia ja viedä mukanani jotain pysyvämpää. Tyypillisten turistimattojen sijaan päädyimme ehtaan vintageen, paikallisversioon räsymatosta. Pituutta matolla on reilut kolme metriä.

Maksoin maton ja palasin lähtöpäivänä noutamaan sitä. Assem oli pakannut sen muoviin tiukaksi möhkäleeksi. Kun kommentoin paketin pienuutta, hän nauroi ja sanoi: ”Se on eri matto!” Ehkä parasta palestiinalaisissa on heidän kiero huumorinsa.

Paluumatkalla Israelin tarkastuspisteillä olin erityisen arveluttava: palasin Länsirannalta epämääräisen järkäleen kanssa. Salaa nautin, kun katselin sotilaan punnertavan 16,5 kiloa painavaa pakettia läpivalaisukoneeseen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!