Artikkelikuva

Maatalous vie puolet maasta

Jos avaruusoliot laskeutuisivat sattumanvaraiseen paikkaan maapallolla, olisi varsin todennäköistä, että he saapuisivat pellolle tai laidunmaalle. Ihmiskunta on näet valjastanut puolet maapallon viljelykelpoisista maa-alueista maatalouden käyttöön. Toiseen puoliskoon mahtuvat esimerkiksi kaikki maailman jäljellä olevat metsät (37 %) ja pensaikot (11 %).

Metsien raivaaminen maatalouden tieltä on ollut globaalisti yksi merkittävimpiä luonnon monimuotoisuutta heikentäneitä tekijöitä. Sadan viime vuoden aikana maatalouskäyttöön on otettu kaksi miljardia hehtaaria lisää. 

Maatalous on tietysti välttämätontä, sillä ilman ruokaa on paha tehdä mitään muutakaan. Ympäristön näkökulmasta ongelmallista onkin nimenomaan lihan ja maidon tuotanto. Eläinkunnan tuotteilla katetaan vain vähemmistö – vajaa viidesosa kaloreista ja 37 prosenttia proteiineista – ihmiskunnan ravinnontarpeesta, mutta niitä varten on varattu jopa 77 prosenttia, lähes neljä viidesosaa, maatalousmaasta.

Maapallon pinta-ala: 19% aavikoita ja joutomaita, 10% jäätiköitä, 71% viljelykelpoista maata (joista 50% maatalouskäytössä). Viljelykelpoisesta maasta maatalouskäytössä olevaa: 23% ruokakasvien viljelyyn, 77% eläintuotannon käytössä