Artikkelikuva
Barcelonalaisen kerrostalon parvekkeilta roikkuvissa julisteissa ilmoitetaan

Kuin Airbnb, mutta reilumpi

Fairbnb toimii kuten Airbnb, mutta osa palvelun välityspalkkiosta ohjataan yleishyödyllisiin kohteisiin.

Omatoimimatkailijoiden suosima Airbnb on aiheuttanut ongelmia suosituissa turistikaupungeissa, kun asuntojen päätyminen yksinomaan vuokrauskäyttöön on nostanut asumiskustannuksia. 

Omanlaisensa vastauksen Air­bnb:n ongelmiin pyrkii tarjoamaan toimintaansa käynnistelevä Fairbnb. Kuten nimi kertoo, palvelu pyrkii olemaan reilumpi vaihtoehto Airbnb:lle. Osuuskuntamuotoisen yrityksen taustalla on aktivisteja Euroopan eri maista.

Fairbnb:n perusajatuksena on, että osa palvelun välityspalkkiosta ohjataan yleishyödyllisiin kohteisiin. Nämä voivat liittyä esimerkiksi ympäristön­suojeluun tai huono-osaisten ihmisten tukemiseen.

”Tärkeää on, että tuettavalla hankkeella on vahva sidos paikalliseen yhteisöön. Meillä on kriteerit, joiden perusteella tuettavia kohteita voidaan arvioida”, kertoo yksi Fairbnb:n perustajista, italialainen Damiano Avellino, joka vieraili kesäkuussa Helsingissä Sitran kiertotaloustilaisuudessa. 

Lisäksi majoitustoimintaa rajoitetaan siten, että suosituissa turistikohteissa yksittäinen vuokraaja voi tarjota vuokralle vain yhtä kohdetta. Tällä halutaan palauttaa palvelun ideaa lähemmäs jakamistalouden alkuperäistä ideaa siitä, että tavalliset ihmiset majoittavat matkailijoita omissa kodeissaan.