Artikkelikuva
Lomamatkaa ei ole pakko aloittaa lentokentän kautta. Kaukomaille pääsee myös maata pitkin

Lentämisen välttelystä tuli trendi

Lomamatkaa ei ole pakko aloittaa lentokentän kautta. Kaukomatkalle pääsee myös maata pitkin, joskin aikaa ja rahaa tarvitaan yleensä enemmän.

Vanhan viisauden mukaan liian nopeasti matkustaessa ihmisen sielu ei pysy mukana.

Olipa huolissaan sielustaan tai ei, hidas matkustaminen on nostanut suosiotaan hyvin ilmeisestä syystä: lentoliikenne aiheuttaa järkyttävän suuret hiilidioksidipäästöt.

Lentämisen välttäminen on noussut alkuvuodesta suoranaiseksi trendiksi. Lukuisat mediat ovat tarttuneet aiheeseen, ja Helsingissä järjestettiin tammikuussa Maata pitkin -matkamessut, joilla esiteltiin maitse matkustamisen autuutta.

”Hyvin pian lentomatkailua on pakko ruveta rajoittamaan joko verotuksella tai muuten, ja silloin etumatkaa on meillä, jotka olemme jo oppineet elämään ilman lentämistä”, toteaa messuilla puhunut Santeri Junttila.

Junttila on perustanut Maata pitkin matkustavat -Facebook-ryhmän, jossa jaetaan vinkkejä matkailuun ilman lentokoneita. Junttila itse lensi viimeksi vuonna 1992, 17-vuotiaana. Hän on siitä huolimatta reissannut aktiivisesti pitkin poikin Eurooppaa ja myös muissa maanosissa.

Toivoa sopii, että Junttilan esimerkki leviää ja kiinnostus lentämisen vähentämiseen ei jää puheen tasolle. Vuonna 2018 matkustajamäärät Fin­avian lentoasemilla kasvoivat kymmenen prosenttia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!