Artikkelikuva
Kolme pientä porsasta postimerkissä saattaa vihjata siitä

Kiinan postimerkkikohu vihjaa perhepolitiikan muutoksista

Kiinan hallinto on jo havahtunut edessä häämöttävään eläkepommiin ja alkanut kannustaa kiinalaisia toisen lapsen hankintaan.

Kiina julkaisi virallisen postimerkin helmikuussa 2019 alkavalle sian vuodelle ja käynnisti samalla huhumyllyn maan perhepolitiikan suunnasta. Postimerkissä poseeraava viiden possun perhe nähdään enteenä siitä, että kommunistinen puolue saattaisi höllentää rajoitustaan kahden lapsen perhekoosta.

Arvion tukena pidetään paitsi Kiinan valtiollisten tahojen vihjailuja, myös kolmen vuoden takaista apinan vuoden postimerkkiä, jossa apinaemo pitelee kahta poikasta. Pian postimerkin julkistuksen jälkeen Kiina luopuikin vuodesta 1979 voimassa olleesta yhden lapsen politiikastaan. Sina Weibo -mikroblogipalvelun käyttäjät muistuttavat, että vuoden 1980 postimerkissä puolestaan esiintyi yksinäinen apina, kirjoittaa The BBC.

Vauvoille olisi tilausta maassa, jonka syntyvyysluvat ovat maailman alhaisimpia. Hallinto on jo havahtunut edessä häämöttävään eläkepommiin ja alkanut kannustaa kiinalaisia toisen lapsen hankintaan.

Harva perhe silti kokee pystyvänsä elättämään useampia lapsia.

”Kiinan pitäisi vähentää koulutusjärjestelmän paineita ja rakentaa lisää päiväkoteja, ei kannustaa ihmisiä elämään kuin porsaat”, yksi Sina Weibon käyttäjä kritisoi postimerkkikohua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!