Artikkelikuva
Kolme pientä porsasta postimerkissä saattaa vihjata siitä

Kiinan postimerkkikohu vihjaa perhepolitiikan muutoksista

Kiinan hallinto on jo havahtunut edessä häämöttävään eläkepommiin ja alkanut kannustaa kiinalaisia toisen lapsen hankintaan.

Kiina julkaisi virallisen postimerkin helmikuussa 2019 alkavalle sian vuodelle ja käynnisti samalla huhumyllyn maan perhepolitiikan suunnasta. Postimerkissä poseeraava viiden possun perhe nähdään enteenä siitä, että kommunistinen puolue saattaisi höllentää rajoitustaan kahden lapsen perhekoosta.

Arvion tukena pidetään paitsi Kiinan valtiollisten tahojen vihjailuja, myös kolmen vuoden takaista apinan vuoden postimerkkiä, jossa apinaemo pitelee kahta poikasta. Pian postimerkin julkistuksen jälkeen Kiina luopuikin vuodesta 1979 voimassa olleesta yhden lapsen politiikastaan. Sina Weibo -mikroblogipalvelun käyttäjät muistuttavat, että vuoden 1980 postimerkissä puolestaan esiintyi yksinäinen apina, kirjoittaa The BBC.

Vauvoille olisi tilausta maassa, jonka syntyvyysluvat ovat maailman alhaisimpia. Hallinto on jo havahtunut edessä häämöttävään eläkepommiin ja alkanut kannustaa kiinalaisia toisen lapsen hankintaan.

Harva perhe silti kokee pystyvänsä elättämään useampia lapsia.

”Kiinan pitäisi vähentää koulutusjärjestelmän paineita ja rakentaa lisää päiväkoteja, ei kannustaa ihmisiä elämään kuin porsaat”, yksi Sina Weibon käyttäjä kritisoi postimerkkikohua.