Artikkelikuva

Ostoskeskus houkuttelee asiakkaita arktisilla eläimillä

Eläinsuojelujärjestöjen huomion saanut jääkarhu pelastui Etelä-Kiinan Guangzhouhun kauppakeskuksen eläintarhasta. Se ei ole muiden eläimien kärsimyksen loppu.

Grandview-ostoskeskuksessa on kirkkaat valot, hälinä ja vilinä. On alkuilta ja ihmiset ovat päässeet töistä. Tavarataivaan sijasta suuntaan kohti ostoskeskuksen sisään rakennettua akvaariota. Haluan nähdä hämmästyttävältä kuulostavan paikan, jossa on yli 500 kalaa ja muuta eläintä. 

Näky on kuviteltua hurjempi. Luonnonvaloa ei ole missään. Osun aitaukseen, jossa vesisiat ja sorsat rouskuttavat sovussa porkkanaa. Aitauksesta löyhkää lemu, ja vesisikojen ulosteita lilluu vedessä. Napaketut ovat käpertyneet kerälle lasikopissaan virikkeitä vailla. Toisessa kopissa kaksi arktista sutta juoksee ikkunan vierustaa edestakaisin.

Työntekijä ei huomaa, että koristekarppialtaassa kelluu kuollut kala.

Akvaario on ilmoittanut, että paikassa työskentelee 130 eläimiin perehtynyttä työntekijää. Yksi heistä pesee akvaarioiden laseja. Hän ei huomaa, että koristekarppialtaassa kelluu kuollut kala.

Grandview-ostoskeskuksen akvaario avautui vuoden 2016 alussa. Se herätti eläinsuojelujärjestöjen huomion, etenkin Pizza-nimisen jääkarhun takia. ”Maailman surullisimmaksi jääkarhuksi” kutsutusta eläimestä levisi kriittisiä lehtijuttuja ja videoita, joissa eläin kärsi.

Vuoden sisällä eläintarha taipui siirtämään Pizzan synnyinpaikkaansa toiseen eläintarhaan. Sen menneisyydestä muistuttaa nyt kankaalla peitetty aitaus. Eläinsuojelujärjestöt ovat vaatineet koko akvaarion sulkemista.

Yksi syy ostoskeskusten eläintarhoille on se, että niiden avulla houkutellaan ihmisiä. Yhä useampi kun ostaa tarvitsemansa netistä.

Grandview-ostoskeskuksen akvaario on outo yhdistelmä mahtipontisuutta ja muovikitschiä. Yhdessä huoneessa meduusat uivat taustamusiikin tahdissa, mikä on kieltämättä hypnoottinen näky. Musiikin säestyksellä voi seurata myös valkoisten maitovalaiden uimista niiden pienessä altaassa.

Kun palaan akvaariosta ostoskeskukseen, tuntuu kuin tulisin maailmasta, jonka on rakentanut julma ihminen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!