Artikkelikuva
Haluaisitko tilata länsiafrikkalaisen pop-taidemuotokuvan

Beniniläisessä kylässä elvytetään katoavaa pop-taidetta – yksi muotokuva takaa perheelle viikkojen toimeentulon

Suomalais-beniläisen projektin tähtäimenä on pitkäaikainen vuorovaikutus.

Pienessä beniniläisessä Grand-Popon kylässä sijaitsee suomalaisafrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo, jossa suomalaiset taiteilijat ovat inspiroituneet parin vuosikymmenen ajan.

Viime keväänä Villa Karossa vieraillut kuvataiteilija Riiko Sakkinen viehättyi kylässä käsin maalatuista parturikylteistä. Hän sai idean teettää paikallisen kylttimaalarin maalaaman, maailman mahtihenkilöiden kasvoja esittelevän näyttelyn Bad Hair Day Leaders.

Sakkinen tutustui paikalliseen monitoimimieheen Gustavo Afaihouniin, jonka kanssa yhteistyössä syntyi projekti nimeltä Salon de Peinture Grand-Popo. Sakkisen ajatuksena oli luoda tasa-arvoista kulttuurivaihtoa ja aitoa bisneskumppanuutta. Hankkeessa maalari saa yli kaksinkertaisen hinnan työstään normaalitaksoihin nähden, ja postituskulujen jälkeen voitto jaetaan tasan Sakkisen ja Afaihounin välillä.

Salon de Peinture Grand-Popo on ollut antoisaa ja hyödyllistä kaikille. Paikallinen maalari on saanut hyväpalkkaista työtä ja mahdollisuuden kehittyä taiteilijana. Bisneskumppani Afaihoun on oppinut Sakkiselta liikkeenharjoittamisen lainalaisuuksia sekä yritysten ja erehdysten kautta käytännön asioiden hoitamista. Sakkinen puolestaan on oppinut länsiafrikkalaisen perheen arkea ja juhlaa, mutta myös seurannut liiketoiminnan kehittämistä haasteineen monikulttuurisessa kontekstissa.

Sakkisen käynnistämä Salon de Peinture Grand-Popo tähtää pitkäaikaiseen vuorovaikutukseen. Sakkisella ja Afaihounilla on jo useita muotokuvatauluja lähetettyinä ja uusia tilauksessa. Jokaisen taulun myötä Afaihounin perhe saa useiden viikkojen toimeentulon.

Lisätietoa Salon de Peinture Grand-Popo -hankkeen Facebook-sivuilta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!