Artikkelikuva
Berta Cáceresin murhatapaus on viimein saamassa oikeutta.

Aktivisti Berta Cáceresin murhatapauksessa merkittävä pidätys

Hondurasilainen ympäristöaktivisti Berta Cáceres ammuttiin kuoliaaksi tasan kaksi vuotta sitten. Nyt Honduras on pidättänyt miehen, jonka kerrotaan olleen "aivot" murhan takana.

Hondurasin viranomaiset ovat pidättäneet maan armeijan entisen tiedustelu-upseerin ympäristöaktivisti Berta Cáceresin murhan suunnittelusta.

Cáceres ammuttiin kuoliaaksi makuuhuoneeseensa kaksi vuotta sitten keskiyöllä. Tätä ennen hän oli saanut jo useita tappouhkauksia. Cáceres oli äänekäs patohankkeiden vastustaja, ja hänen murhansa järkytti kansalaisyhteiskunnan puolustajia ympäri maailmaa. Tapaus herätti kysymyksiä myös Suomen kehitysyhteistyöstä.

Nyt pidätetty mies David Castillo Mejía on yhdeksäs murhasta pidätetty. Hän on patoa rakentavan yhtiön toimitusjohtaja ja neljäs pidätetty, jolla on yhteyksiä Hondurasin armeijaan.

Mejían pidätys on merkittävä, sillä häntä syytetään Cáceresin murhan ja ympäristösuojelija Gustavo Castron murhan yrityksen ”henkiseksi tekijäksi”.

Cáceres oli sanonut ennen kuolemaansa pelkäävänsä Castillo Mejíaa tämän tiedustelutaustan takia. Mies pidätettiin lentokentällä aikeenaan lähteä maasta. Sekä Mejía itse, että patoyritys kiistävät syytökset.

Muun muassa Yhdysvaltain Hondurasin suurlähettiläs ylisti pidätystä useissa twiiteissään.

Uutiset pidätyksestä julkistettiin Hondurasissa samaan aikaan, kun maassa järjestettiin useita mielenilmauksia, joissa vaadittiin oikeutta murhatapauksessa. Cáceres on yksi 130 ympäristöaktivistista ja maaoikeuksien puolustajasta, jotka on murhattu Hondurasissa vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen.

Ympäristöaktivismi on vaarallisempaa kuin koskaan aiemmin. Kansainvälisen Global Witness -järjestön mukaan vuonna 2016 ympäristöaktivisteja tapettiin ympäri maailmaa ennätysmäärä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!