Artikkelikuva
Tavoitteena on

Syyrialaiset turvapaikanhakijat perustivat oman kahvilan Töölöön – oleskeluluvat silti auki

Helsinkiin syntyy uusia yrityksiä koko ajan, mutta vain harva turvapaikanhakija ryhtyy yrittäjäksi.

Kun syyrialaiset  Wisam ja Yasmin Abud ja Hanan Snieh saapuivat Suomeen lokakuussa 2015, he olivat valmiita tekemään kaikkensa, jotta eivät joutuisi odottamaan turvapaikkapäätöstä tyhjän panttina.

Idea omasta kahvilasta syntyi toimittaja Aija Kuparisen syntymäpäivillä. Kolmikko kokkasi lahjaksi viininlehtikääryleitä, ja ruoka meni kuin kuumille kiville.

”Ihmiset kysyivät, miksi emme avaisi omaa ravintolaa”, Snieh muistelee.

Porukka aloitti yhdessä pop up -ravintoloilla keväällä 2016. Viime marraskuussa Cafe Damascus sai pysyvät tilat Töölöstä.

”Kahvilamme edustaa perinteistä syyrialaista kotikeittiötä. Tarjoamme samanlaisia ruokia kuin tekisimme kotona”, Snieh kiteyttää.

Kahvilan taustalla toimii osakeyhtiö. Sniehin ja Wisam Abudin lisäksi osakkaina on Aija Kuparinen ja hänen yrittäjäveljensä Janne Salovaara, sillä turvapaikanhakija ei voi perustaa yritystä ilman, että mukana on myös EU-kansalaisia.

”Suomi on byrokraattinen maa, ja kaikki on todella vaikeaa, jos ihmisellä ei ole sosiaaliturvatunnusta”, Kuparinen sanoo.

Turvapaikanhakija on oikeutettu työskentelemään maassa puolen vuoden oleskelun – joissain tapauksissa jo kolmen kuukauden – jälkeen, mutta pelkän verokortin hankkiminenkin vaatii lukuisia puhelinsoittoja.

Kolmikko sai kielteiset turvapaikkapäätökset viime vuonna. He ovat hakeneet oleskelulupia voidakseen jäädä Suomeen. Halu jatkaa kahvilaa on suuri.

”Palaute on ollut niin hyvää, että se peittoaa kaikki ikävät asiat”, Snieh sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!