Artikkelikuva
Noin 9 miljoonaa afganistanilaista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Kuvan poika työskentelee kadulla pyytäen rahaa ohilkulkijoilta esittämällä pahankarkottamisrituaalia.

21 miljoonaa ihmistä pelastettu

Mitä YK:n kahdeksalla vuosituhattavoitteella saatiin aikaan?

Maailman maat ovat ottaneet uudet YK:n kestävän kehityksen tavoitteet jo vahvasti agendalleen. Päätavoitteita on 17 ja niihin pyritään pääsemään vuoteen 2030 mennessä.

Mutta entä YK:n kahdeksan vuosituhattavoitetta, joiden eteen ponnisteltiin vuoteen 2015 asti? Niiden menestyksestä tuntuu olevan vielä paljon hämmennystä. Kysymykseen pyrkivät vastaamaan Brookings-instituutin tutkijat John McArthur ja Krista Rasmussen, jotka kirjoittivat aiheesta vastikään myös The Guardianissa.

Kun tutkijoiden mukaan katsotaan ajanjaksoa 2000-2015, arviolta 21-29 miljoonaa lisäihmishenkeä pelastettiin verrattuna siihen, jos maailman maat olisivat jatkaneet toimiaan samaan tapaan kuin ennen vuosituhattavoitteita.

Osa tavoitteista saavutettiin paremmin kuin toiset. Tutkijat arvioivat, että jopa 471 miljoonaa ihmistä pelastettiin äärimmäisestä köyhyydestä, mutta toisaalta esimerkiksi puhtaan veden saanti ei parantunut juurikaan maailmanlaajuisesti. Erot eri alueilla olivat hyvin suuria.

Tutkijoiden mukaan on tärkeää analysoida vuosituhattavoitteiden menestystä, jotta maailmalla olisi mahdollisuus yltää uusiin, vieläkin kunnianhimoisimpiin tavoitteisiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!