Artikkelikuva

Kanoja vai käteistä?

Kehitystutkija Chris Blattman uskoo, että raha on tehokkaampi tapa auttaa kuin materia.

Hyväntekijä Bill Gates kirjoittaa blogissaan toivovansa, että joka kolmas köyhä ihminen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa alkaisi kasvattaa kanoja.

Gatesin mukaan kyse on klassisesta esimerkistä, jonka mukaan on parempi opettaa ihminen kalastamaan kuin antaa tälle kalaa. Suurin osa köyhistä asuu kuitenkin kaukana vesistöistä, missä ei paljon kalastella. Siksi kanat ovat hyvä vaihtoehto.

Kehitystutkija Chris Blattman on toista mieltä. Vox-verkkojulkaisuun kirjoittanut Blattman sanoo, että nykytiedon valossa käteinen on tehokkaampi tapa auttaa kuin materia – tai kanat. Kanaloiden perustaminen on yllättävän kallista, eikä niiden tuottokaan ole kummoinen, jos joka kolmas yhtäkkiä pitää kanalaa.

Hänestä on parempi tarjota start­up-rahaa ja antaa ihmisen itse päättää, hankkiiko hän kanoja, koulutuksen tai jotain ihan muuta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!